2009-10-22
呢間鋪開左唔係好耐,不嬲都想試下佢,今日終於有機會!本來想堂食,但一入去見到鋪面好細得4張枱左右,每枱坐左5、6個人,所以都費事入去逼..於是就改叫外賣算...雖然見到收銀處有3大袋外賣,心諗可能要等好耐,算,照叫~叫左個豬扒四川粉小辣,估唔到唔洗5mins就有我一度懷疑係咪俾錯,但當時外賣自取得我一個,真係估唔到快成咁拎到返公司打開個袋,有一碗湯(雲吞麵果d膠碗,但蛭面d湯只得一半,冇渣)一碗豬扒四川粉,先飲一啖湯,好夠熱,雖然飲得出係味精湯,但都飲到瘦肉味(唔知咩野湯黎),都幾好飲再試下個粉,一打開見到有5、6舊已切好既豬扒,份量唔算少,ok既,一啖咬落去,幾淋喎都!而且幾香!又唔痴牙,都唔錯!再試下個粉,我第一次食四川粉,估唔到都幾多配料,有十幾粒脆花生、少量蔥段、大概一湯匙既豬肉碎(唔係好碎,有d大概有半cm咁大)、大量咸酸菜等,而d四川粉外面有少少油,半透明,外形有d似瀨粉,食落同瀨粉差唔多(其實可能真係食緊瀨粉)將配料同四川粉撈一撈就食得,以為係撈野就唔太熱啦,但估唔到第一啖食落都幾熱架播味道ok啦,又唔係好覺好特別,我本身係食得辣既人,但叫小辣都覺得ok了,怕太辣會遮哂所
於是就改叫外賣算...
雖然見到收銀處有3大袋外賣,心諗可能要等好耐,算,照叫~
叫左個豬扒四川粉小辣,
估唔到唔洗5mins就有
拎到返公司打開個袋,
有一碗湯(雲吞麵果d膠碗,但蛭面d湯只得一半,冇渣)
一碗豬扒四川粉,
再試下個粉,
一打開見到有5、6舊已切好既豬扒,份量唔算少,ok既,
一啖咬落去,幾淋喎都!而且幾香!又唔痴牙,都唔錯!
再試下個粉,我第一次食四川粉,估唔到都幾多配料,
將配料同四川粉撈一撈就食得,
以為係撈野就唔太熱啦,但估唔到第一啖食落都幾熱架播
味道ok啦,又唔係好覺好特別,我本身係食得辣既人,但叫小辣都覺得ok了,怕太辣會遮哂所有味道
食食下唔知係豬扒定四川粉既關係,覺得條脷有少少麻麻地既感覺(只係少少)
總括黎講,
味道方面:
我覺得唔算好好食果d,普通啦,一試冇妨吧!
價錢方面:
$30(外賣單明明寫$31),份量黎講叫ok,唔算好多(我平時食南記粉麵成日食淨少少,食呢個四川粉係食哂既),包半碗都幾好飲既味精湯,唔算平,可能下午茶時段去會抵d(好似3:00pm-7:00pm,$22(冇睇清楚有咩揀))
服務方面:
幫我落單果位哥哥都ok,冇粗聲粗氣,雖然冇好熱情咁叫你入去坐/問你食咩野,但我覺得已經夠外賣自取好快手(可能咁岩冇咩人等)
衛生方面:
外賣尚可,堂食就唔知啦~
我覺得試下都無妨既,但因為味道唔太特別,價錢都唔算平,所以未必吸引到我再encore。