2011-09-28 106 瀏覽
訂左枱一行15人星期六晚飯,去到首先張枱唔夠坐,要加多張方枱係隔離,負責人仲叫我地坐過啲,費事陣間同後面背貼背….. 燒豬頸肉:醃得入味,醬汁亦惹味。泰式鳳爪:配料多過爪,但味道可以。布吉島炒麵:其實即係海鮮炒油麵,濃鼓油炒幾好。沙甸魚炒椰菜苗:頗特別,難得椰菜苗炒得軟硬適中,而且醬汁香濃,值得推薦。冬蔭公湯:足料!酸、辣、香俱備,愛冬蔭公的一定要試!泰式拼盆:春卷好大條,好多粉絲;荷葉包雞及魚餅ok;蝦餅無味,肉質鬆散,完全唔彈牙!明爐烏頭:個湯底係唔辣嘅冬蔭公,條魚都有十二三兩,既然冬蔭公唔錯,呢個都值得推介。肉碎生菜包:有豬同雞,兩款都有叫,但係肉碎炒唔開,味道一般。唯獨生菜幾新鮮。蝦醬炒飯:蝦醬唔係太重手,但油份稍多。肉碎粉絲湯:原始泰國風~ 胡椒粉同味精湯底。咖哩蟹:正宗泰式咖哩係甜中帶辣,用蛋醬同椰奶令個汁濃身。本來上菜時,咖哩係夠味嘅,咁我唔知個廚係自創呀定係雞蛋貴,用左粉絲碎代替大部份嘅蛋……唉!未食到一半個咖哩巳經俾粉絲出嘅水溝稀哂,如果你有興趣食呢度個咖哩蟹,咁閣下真係要同啲粉絲鬥快!生蝦剌身:一客六隻,要左兩客,真係精心製作,等左個半鐘先嚟,搞左咁耐,啲蝦個賣相一

燒豬頸肉:醃得入味,醬汁亦惹味。
泰式鳳爪:配料多過爪,但味道可以。
布吉島炒麵:其實即係海鮮炒油麵,濃鼓油炒幾好。
冬蔭公湯:足料!酸、辣、香俱備,愛冬蔭公的一定要試!
蝦醬炒飯:蝦醬唔係太重手,但油份稍多。
肉碎粉絲湯:原始泰國風~ 胡椒粉同味精湯底。
生蝦剌身:一客六隻,要左兩客,真係精心製作,等左個半鐘先嚟,搞左咁耐,啲蝦個賣相一般新鮮,原來係剝完殼之後雪返一輪,但啲蝦無味,只有上面辣汁嘅味,不過等咁耐先俾客,有啲擔心衞生@.@

價錢:餐牌完全無價錢,連飲品都唔寫$,仲要自己出去攞!問親佢都話唔貴唔貴,不過埋單十五人食左二千六百幾,果兩碟生蝦刺身居然貴過咖哩蟹($220)要成三百五十蚊!

服務:唔好有太大期望,連飲品都要自己出去攞,成枱都係碟個阿姐又唔收,仲問新嚟啲嘢放係邊?我忍唔住同佢講:「放係邊唔係你諗咩?你執左啲碟咪有位放囉~」不過佢就咁放係啲舊碟上面。唉…
2011-09-24
  • 冬蔭公,燒豬頸肉