2020-01-07 253 瀏覽
因為本身都愛食牛油果. 所以知道香港有間牛油果的專門店梗係要幫襯下. 今日路過K11 Musea 唔理朋友喜好, 直接話黎試. 首先一到達見到鋪內有位. 朋友直接走入去. 點知比店員叫我地出返去等位. 但出面完全無人兼且裡面又有位唔知出返去等咩? 企左一分鐘左右店員終於出黎帶位. 坐底見到個Menu真係樣樣都有牛油果. 岩晒我. 最後叫左The Ultimate Avo Toast ($138) 同Matcha Pancake Savoury ($128). The Ultimate Avo Toast佢的多士係Sourdough Toast. 睇見雙眼發光, 個牛油果的醬居然有點辣但就無咩味. (我的味蕾對辣係十分敏感). 而朋友反而重要點旁邊的"辣粉". 由於我係多士夾牛油果食. 若點埋佢附上的果醬, 感覺有點格格不及. 而且份量方面, 好似牛油果太多, 食完個多士重有好多牛油果係度. 齋食無咩味食到朋友話好悶... 其實點解唔將個蛋變左烚蛋然後混牛油果做成醬呢? Matcha Pancake Savoury一黎到望到個Pancake原來唔係日本個隻震震下的pancake. 口感極

The Ultimate Avo Toast

Matcha Pancake Savoury
一黎到望到個Pancake原來唔係日本個隻震震下的pancake. 口感極似muffin. 幸好實淨得黎還算鬆軟.  我地叫左三文魚. 三文魚係咸點. 再食一口Pancake. 有點怪. 不過幸好Pancake唔算甜. 就算附上牛油果, 放埋一齊食都唔會影響個Pancake的味道, 因為牛油果無咩味. 但當兩個食品都有大量牛油果時, 就覺得有點over. 最後. 兩份都有Poached egg. 食完一堆牛油果加埋佢. 有點濟的感覺.

2019-12-26
1 分鐘 (堂食)