2017-09-28
今日番工,同事請我食左隻好好味既包子!原來日本面包鋪<糧友工房>幾年前黎左香港開分店,以健康新鮮作為賣點,選用日本進口材料,自家酵母,配合日本烘焙技術,成功打入香港市場。同事大讚佢既月島軟心芝士餃子超好食!我心諗,包可以有幾好食?會唔會太誇張。估唔到真係超好食!!!雖然同事既餃子已經擺放左一晚,但係擺入微波爐番熱再食都仲係咁好味,可以想像新鮮出爐既芝士餃子既美味程度。餃子包足足有我掌心既大細,整成餃子形狀,十分可愛。包皮鬆軟,食落口感綿密,唔係空氣麵包,當你咬落去既時候,可以感覺到入面滿滿既芝士流過你既口腔,直衝你既食道,芝士好似牛奶般,在餃子內滿溢,又香又滑,令人一難忘,難怪幾年都係no.1。糧友既餃子包亦有多種口味選擇,如綠茶,奶油,朱古力等,好想試晒佢地呀!