2018-09-10 53 瀏覽
每次成班朋友出黎聚餐,都會交換一下飲食情報,呢期就推介左我去呢間以海膽作為招徠既S2 Kitchen。小店位處中環石板街旁,門外掛滿一列搶眼的日式和風燈籠,從舖外望進去師傅們正在廚房為客人製作菜餚,食客則坐在狹長通道兩側的座位,配合店內的數盞暗暗既烏絲燈,感覺儼如一間居酒屋。MENU第一頁經已係主打既十層海膽杯,再細心觀察一下師傅熟練地堆砌各類元素,有紫海膽,松葉蟹肉,拖羅蓉,白蝦,大大粒魚籽,Topping先加入厚厚既海葡萄再鋪上海膽及黑魚籽,配一片燒白飯魚脆脆,凈係單計賣相都攞滿分!!! 由頂層既海膽開始食,食到底層既海帶,每一啖都充滿期待,每一啖都滋味無窮,食完都半飽了!!!食完重量級既海膽杯過後,就點返個清新少少既沙律菜回下氣。呢個菜式雖然比較簡單但店方也絕不馬虎,師傅將所有食材收納係一個彩色陶瓷小煲內,打開煲蓋後,最吸睛既當然又係面層的海膽,底部配合大量嫩綠既沙律伴菜,夾雜著幼滑既牛油果肉,仲有大量薄切既帆立貝,色香味俱全!今餐真係一次過食左好多海膽啦!要轉一轉其他口味,手羽先呢D熱食真係唔少得,於是點左一客清酒鮑魚雞翼。師傅先把雞翼做去骨步驟,再釀入一隻預先浸透好既清酒鮑魚

十層海膽杯
來個CLOSE-UP SHOT先
食完重量級既海膽杯過後,就點返個清新少少既沙律菜回下氣。
牛油果帆立貝洋風沙律
今餐真係一次過食左好多海膽啦!
要轉一轉其他口味,手羽先呢D熱食真係唔少得,於是點左一客清酒鮑魚雞翼。師傅先把雞翼做去骨步驟,再釀入一隻預先浸透好既清酒鮑魚,幾特別。外層薄薄既雞皮入口香脆又味美,肉質鮮嫩白滑,鮑魚肉味道則回甘可口。
清酒鮑魚雞翼
最後點左一客芝士年糕作結,外型驟似一個雪山包漲卜卜。當你咬開一口,內層熱騰騰又軟滑既芝士,就好似熔岩一樣咁釋放出黎,好正吖!
芝士年糕
十層海膽杯