2022-06-29 3117 瀏覽
今日又去了東薈城shopping…行完街又係時候要搵野食啦今日黎左食呢間日本過江龍,日本橋既天婦羅飯。睇見門面都已經充滿日系,好正。一入餐廳,以木為主,乾淨又光猛,座位舒適。呢間主要以天婦羅丼為賣點,有幾款唔同既天婦羅丼,配上唔同既天婦羅,總有岩自己口味的。除了飯丼外,仲可以配上稻庭烏冬,又或者食個迷你丼飯再配烏冬,大把唔同配搭。呢款江戶前天丼,超吸引,長長既穴子,外脆內軟,啖啖魚香,好好味。仲有海老、小柱魷魚、溫泉蛋、海苔,好多唔同配料,好正。另一款是上天丼,主要以白身魚、海老、小柱、溫泉蛋、海苔為主。食材跟另一款江戶前天丼差唔多,但呢款是白身魚。今次我呢碗上天丼upgrade了兩隻車海老。$38可upgrade兩隻。嘩,完全沒有後悔。因為upgrade了的車海老又長又大,肉質更爽口更彈牙,真係好好味,啖啖肉好正。呢一張相就可睇到海老跟車海老既分別。因朋友個碗沒有upgrade..所以我們一人一隻交換了,這樣又可試到海老又可試到車海老。呢張相左邊的就是海老蝦,其實海老都好好味,都好鮮好肉厚。只是右邊的車海老更長身更大更彈,好滋味。好正。呢間餐廳既天婦羅好正,仲有天婦羅蛋,都超好味。個
今日又去了東薈城shopping…行完街又係時候要搵野食啦

江戶前天丼

仲有海老、小柱魷魚、溫泉蛋、海苔,好多唔同配料,好正。
上天丼

食材跟另一款江戶前天丼差唔多,但呢款是白身魚。

呢間餐廳既天婦羅好正,仲有天婦羅蛋,都超好味。個飯食到咁上下再吉穿隻蛋,蛋汁滲透飯粒,令成碗飯更滋味更juicy….
本身個丼飯既天婦羅汁都好正,好惹味。
天婦羅又好香脆,又惹味,另外飯料又甜又香,成個配搭都好好味。
呢間天婦羅飯一流。
2022-06-27
江戶前天丼