2025-01-08
呢段時間經常係元朗覓食,發現其實元朗真係個好地方,好多不同食物類型都可以係呢到搵到,今次仲被我搵到呢一間-好燒式串燒專門店,重要係營業時間去到凌晨兩點!喜愛夜蒲既我啱哂今日我同朋友兩個人一齊黎,慢慢食住串燒傾密偈,好寫意一坐低店員送上枝豆,每枱都免費有一碗燒日本雞泡魚乾份量多,外層香脆,甜甜地,送啤酒一流~串燒(陰公豬、羊肉串、雞腎、牛舌、煙肉露筍卷)叫串燒之前, 店員介紹有BB/小/中/大辣, 我地叫左BB辣;上枱後店員好細心,會話你知碟上串燒是屬於邊款。陰公豬係冬蔭公味既豬腩肉,冬蔭公味做得好好,唔會過酸,味道入哂落去肉裡面~羊肉串有少少膻味,我自己係鍾意有羊膻味既,所以我覺得好好食~雞腎好難燒得好,做到外脆而不乾,雞腎冇根位,爽又香!牛舌要勁讚!首先係厚切牛舌,師傅可以燒到內裡鬆軟,保留到肉汁,口感完全唔似食緊牛舌~最後煙肉露筍卷,露筍冇燒到乾哂水,煙肉既香包住脆脆既露筍串燒➁(司華力腸、牛丸、墨魚丸)看似無特別既丸類,可以為你帶來意想不到既驚喜外表金黃微焦,加上辣粉令整體味道更加豐富~我食第一粒既時候, 好想問店員, 點解墨魚丸係有墨魚味之餘仲有少少墨魚粒係入面?唔係粉頭!蒜蓉
份量多,外層香脆,甜甜地,送啤酒一流~ 串燒(陰公豬、羊肉串、雞腎、牛舌、煙肉露筍卷)
上枱後店員好細心,會話你知碟上串燒是屬於邊款。
雞腎好難燒得好,做到外脆而不乾,雞腎冇根位,爽又香!
最後煙肉露筍卷,露筍冇燒到乾哂水,煙肉既香包住脆脆既露筍 串燒➁(司華力腸、牛丸、墨魚丸)
我食第一粒既時候, 好想問店員, 點解墨魚丸係有墨魚味之餘仲有少少墨魚粒係入面?唔係粉頭! 蒜蓉燒蠔&白汁芝士燒蠔
上枱首先係聞到蒜蓉既香味,蒜蓉好多,每一啖都食到蒜+蠔混合既味道,蠔外邊焦脆,蠔肉飽滿~
至於白汁芝士,芝士可以完整包住蠔肉,芝士既濃唔會蓋過蠔味,蠔有半隻碟咁大 泡菜肥牛卷
賣相好靚~泡菜包住係肥牛裡面,泡菜既酸辣同牛肉好夾,仲有芝麻增香~
芝士焗西蘭花
我係芝士愛好者焗蔬菜類我認為最難既係會出水,令到本來調好既味都會一暽間失去,但係呢到既芝士焗西蘭花做得好出色,
用左多重芝士,靠芝士本身既鹹味去帶出西蘭花既味道,西蘭花不會過生 /過熟,等芝士冷卻少少,包裹西蘭花來食,每一口都係幸福 蕃茄清酒煮沙白(可以選清酒/辣酒)
因為串燒我地已經選了BB辣, 我同朋友想試下新口味, 所以煮沙白我地考慮左清酒煮,
師傅好有心機,將每一隻沙白排好,冇一隻沙白係有沙,肉好大粒,粉絲吸收哂清酒湯頭,好入味