2001-08-22 12 瀏覽
前兩日有個老友打電話比我,佢買0左某集團月餅,有本小冊子送,裏面有洞庭樓既晚飯套餐優惠,叫我一齊去試0下,洞庭樓有好0野食,我早已試過,但因他的價錢不菲,所以好耐冇去,今次有優惠喎我點會執輸呢..它位於中環交易廣場,地點高尚,店內裝修亦十分典雅,而且還有現場二胡演奏,感覺自己都高人一等,難怪咁多外國人幫襯,首先我們食過頭盤飲過湯(好似食西餐咁......不過我幾鍾意)之後D 菜到我既至愛出場"豆酥魚"我真係好鬼鍾意呢道菜,因廚師巧妙地將香口的豆酥放上鮮嫩既魚上,入口不但有豆酥既香味而且還感受到鮮魚的嫩滑,簡直雙重享受,富貴火腿(中式三文治),把咸香的金華火腿沾上蜜糖夾在層餅裏吃,又是他們另一傑作, 左宗棠雞比較辣非常醒胃,單尾竹筒麵,甜品蜜瓜西米露,我同朋友都很喜歡今晚餐飯,唯獨有小小缺憾.就係當我們問其中一位侍應取胡南辣椒醬時,侍應生話冇但其後看見隔離外國人又有,但已食到七七八八,冇再追問但為何剛才侍應話冇呢?唔通只供應給外國人客或唔供應食套餐既客人呢?係唔係應該一視同仁?