2020-11-14 2475 瀏覽
呢排成日經過,初時都毫不起眼,望落都係一般車仔麵舖頭,但係再經過數次,發現條排隊長龍好誇張,舖頭出面有幾張檯俾食客享餐,偷偷望吓,啲餸又幾大份,而且見到冇染色嘅生腸,仲要係大Size,好吸引咁喎!之後諗住走去幫襯試吓佢龍定鳳,幾次都係大排長龍,放棄咗。今日我派大佬買外賣,終於試到啦!分別買咗兩碗都係油麵底,湯底分開,而餸方面分別有:-1. 魚皮餃 – 皮香肉厚,唔係街市同超級市場嘅一般貨式。2. 牛柏葉 – 爽脆唔韌。3. 雞翼 – 一般鹵水雞翼,都幾入味。4. 豬大腸 – 鹵味出色,一啲豬腸騷味都冇,但係嗰股豬腸應有嘅油香充足,而肥膏又唔多。口感彈牙軟糯,一圈圈層次特出。5. 生腸 – SIZE大大件,完全冇染色,食落係冇味道,只係口感爽脆夾彈牙。6. 牛筋腩 – 通常牛筋腩俾到我嘅概念牛腩同牛筋係個體分開嘅,但係呢度嘅牛筋腩將我一貫嘅概念完全打倒,係二合為一,牛筋腩係一層腩一層筋,兩層緊緊相扣,筷子夾上感覺實淨,但係食落牛腩部份淋而不散,牛筋淋得嚟仲好黏口,一啖牛筋腩多種口感,之後仲會有微微牛肉味係口腔徘徊。不得不提個湯底,唔似一般車仔麵嘅湯有陣皂水味,而係雪白色,味道香濃得嚟清甜

分別買咗兩碗都係油麵底,湯底分開,而餸方面分別有:-
生腸、豬大腸、牛筋腩油麵

魚皮餃、牛柏葉、雞翼油麵

1. 魚皮餃 – 皮香肉厚,唔係街市同超級市場嘅一般貨式。
魚皮餃

2. 牛柏葉 – 爽脆唔韌。
牛柏葉

3. 雞翼 – 一般鹵水雞翼,都幾入味。
雞翼

豬大腸

牛筋腩

不得不提個湯底,唔似一般車仔麵嘅湯有陣皂水味,而係雪白色,味道香濃得嚟清甜,忍唔住飲多幾啖湯先倒落個麵度。加咗落啲有醬汁嘅麵度,溝勻後色澤有所改變,但係冇影響個湯嘅味道,反而加添一份野味。
湯底
2020-11-13
5 分鐘 (外賣自取)
生腸、豬大腸、牛筋腩油麵
魚皮餃、牛柏葉、雞翼油麵
豬大腸
牛筋腩
湯底
  • 雞翼、魚皮餃、牛柏葉
  • 魚皮餃