星期六有朋友生日,同朋友一行九人計劃去西貢食飯,本來打算去萬年街嗰間蘇珊娜餐廳,因為當中有朋友曾經去過這間餐廳食飯、覺得幾好食可以番尋味,可惜到了西貢後才被嚇一跳,那間經常要等位、座無虛席的餐廳竟然結業了,失望之餘望見對面有間同名的餐廳,經商量後便與友人入內登記,結果等了二十分鐘才有枱,於是成班朋友便上了餐廳二樓,一上去已令人感覺唔舒服、餐廳本身略為陳舊、什物太多一陣異味,枱布又污積斑斑, 至於餐牌內可供選擇的菜式唔多,以扒類或海鮮為主。我們叫左四個西冷扒鐵板、二個什扒鐵板、一個雞扒鐵板、二個肉眼扒鐵板五碗羅宋湯 + 四碗忌廉湯, 炸魷魚、炒什菜 ………….很快就有多士送來,等了十五分鐘左右才有湯飲,先來了五碗羅宋湯,碗是很熱、但湯是凍的,好明顯是用微波爐翻熱才會這樣,於是叫左個WAITRESS過黎投訴、再入廚房翻熱。至於忌廉湯就淡而無味。等左45分鐘先黎左三個扒, 六、七成熟的扒已煎得介乎全熟,靱到不得了,所謂薯菜也只不過係那些低價三色雜豆配幾條扭纹著條。在三催四請下其它扒餐才慢慢送上來。雞扒裡面是生的,於是又叫個WAITRESS過黎、再入廚房翻熱。在一吐氣的情形下,望下周圍, 原來

五碗羅宋湯 + 四碗忌廉湯, 炸魷魚、炒什菜 ………….

等左45分鐘先黎左三個扒, 六、七成熟的扒已煎得介乎全熟,靱到不得了,所謂薯菜也只不過係那些低價三色雜豆配幾條扭纹著條。在三催四請下其它扒餐才慢慢送上來。雞扒裡面是生的,於是又叫個WAITRESS過黎、再入廚房翻熱。在一吐氣的情形下,望下周圍, 原來差不多枱枱都係度等緊!!!!跟本個廚房做唔切!!
其它的已不想再講了,總之就係帶俾壽星仔一個不愉快的生日晚餐。

2010-07-10
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日