雖然她在自己住家的隔離街開業都有5~7年了,只幫襯過一次午餐而已, 最近幾年經常見這裡的大廚上公仔箱, 多一點暴光率對店子本身當然有幫助啦, 無形中做了免費廣告, 但賣廣告只能收宣傳之效, 有無實力及有否交足功課始終要靠口碑, 並不是三言兩語吹吹水可以就令人感覺到誠意, 是夜也是三人行至這店, 本以為週末晚上9點多當應該可能要等下位, 但情況剛好相反裡面只有一枱客人, 有個師傅同待應走埋出門口嬉戲, 我地重以為佢地準備打烊添? 問她們倆: 是否收工了?他們答道: 不是, 營業至午夜後, 那我們便進店內, 本來那枱客人已經開始肆無忌憚地抽起煙來但因為只是一個人抽,煙味不大, 後來他見有客人進來沒有再抽了, 而且他們那枱再座無耐就走了,這裡反而差示多十點後, 才有幾枱客人進場, 我們當晚本想叫蝦多士拼什麼炬物的, 但經理跟我們說: 由於客人縑麵包索油較為油膩所以不做這菜了,但這解釋是否有點牽強呢?用油炸方飽比較上油膩一點是預了的吧! 其實應該諗個合理一點的理由會好一點吧, 於是我們轉叫另一個雙拼- 炸九肚魚/ 椒鹽鮮魷, 兩樣都強差人意,九肚魚已經不是大碼尺寸還要斬開一截截, 沒什麼口感可
於是我們轉叫另一個雙拼- 炸九肚魚/ 椒鹽鮮魷, 兩樣都強差人意,九肚魚已經不是大碼尺寸還要斬開一截截, 沒什麼口感可言因為魚肉本身已經很”削身”了
, 鮮魷亦是太細條了, 魷魚肉身不厚, 趙兩下就感覺食緊魷魚乾一樣, 件数亦不多每件長度約5cm. 都明白現今成本高漲,但這雙拚都要收$98 不是$88 咁樣的份量/ 質量唔可以講滿意囉!梅菜蒸菜心 , 菜心夠甜份量亦多, 但梅菜就….無味而且可能前工序令到d梅菜淋身到無須用牙咬都可以”妹爛”佢, 反而拌蒸的薑絲重有人感有味道過佢, 好失敗的一道菜, 兩個主角一個超”正”一個超”差” 好難講咁樣叫”好食” 因為只係其中一樣稱得上”好味” 不過那都係條菜本身好味” 同廚藝無關係,羅定豆豉雞, 價錢唔貴只係$68, 但估唔到6成都係炸蒜子& 乾蔥頭, 使唔使咁呀又?即使自己同友人B都唔係好”食肉獸”嗰隻, 但雪藏雞一般唔太貴啫,廚藝: 好一般, 可能因為唔係肥仔大廚出馬啦, 因為我地食至尾聲才見佢係外面入來,重同各枱客人打招呼, 真係有D私房菜大廚FEEL, 但實際情況又係兩碼子事服務態度, 當時係好一般啦, 深水埗區不嬲要求唔會高店內環境, 只是好普通,但有一個問題, 就係除咗開住個大電視之外,重會開埋另一部CD機之類的音響裝置, 令室內又有電視劇的聲之餘再加一些CD播放出來的流行曲, 感覺好鬼混亂!
梅菜蒸菜心
羅定豆豉雞