2004-03-03 17 瀏覽
其實現在香港所謂的韓國餐廳沒有一間係真係好好味。可能因為我經常去韓國旅遊gei關係,令我對韓國菜gei要求比較高。所以係我心目中比較及格的韓國餐廳就只有巨龜莊。如果講材料的新鮮程度,巨龜莊的確唔錯。論燒烤,我最愛係食佢gei燒特級tenderloin、牛仔骨肉和大蝦。呢度gei抽風系統和燒烤爐gei設計真係一流,因為你唔會覺得好煙,而且因為爐火夠平均,燒烤效果唔錯。而熟食方面,我就比較喜愛韓式煎蔥餅、人参雞湯。呢度gei人参雞湯,最好要預早一日訂。雖然價錢要$330左右,但係真係物超所值,雞湯味道香濃,飲得出佢真係一個老火湯(起碼滾左3個鐘頭以上),而且雞肚入面釀gei糯米,吸收哂人参、紅棗和雞的味道,我通常都會食哂入面gei糯米,而唔食隻雞(:-p)。
而熟食方面,我就比較喜愛韓式煎蔥餅、人参雞湯。