2025-02-01
同朋友過新年 食團年飯梗喺選返中菜啦!今次特登選咗一間比較有創意&新派啲嘅中式點心舖🍤🥟尼間喺銅鑼灣 觀塘 灣仔尖沙咀都有分店嘅點心舖 菜式偏有創意 心思又新派🙈- 口水汁龍利魚腸粉- 一般平時食到嘅都會喺叉燒/蝦腸粉,今次尼間點心舖 除咗有一款用龍利魚肉做嘅即拉腸粉之外,另外再配上口水汁 ,一睇餐牌已經第一時間吸收到我眼球,腸粉就食得多,但辣嘅腸粉真喺第一次見,所以馬上叫咗 幾特別。- 大澳蝦醬鮮蝦卷- 標明原創出品 採用大澳蝦醬 入口有陣陣鮮蝦醬嘅味道,而且外皮炸得酥脆,食落口除咗外脆內軟之外 蝦醬配上蝦肉 形成好鮮明嘅蝦味道。- 龍餃子- 一籠一式4款口味嘅蝦餃 分別有蟹粉菠菜香蝦餃,酸菜魚鳳眼餃,松露野菌晶瑩餃 及 筍尖蝦餃皇。每隻都有不同嘅風味及味道 有創意得嚟又好食。- 歎世界燒賣拼盤- 一籠6款燒賣口味,包括香辣雞軟骨燒賣,十年陳皮牛肉燒賣,咸蛋黃墨魚燒賣,日式鰻魚燒賣,星加披黑胡椒蟹燒賣 及 中國金華火腿燒賣。款款亦有創意 新派嘅風味,不同味道有不同嘅滋味。
- 口水汁龍利魚腸粉
- 大澳蝦醬鮮蝦卷