2018-07-14
今天,happy Friday 。同老婆,囡囡一同出去佐敦食下野,因為帶埋阿囡係身,所以食糖水方面,要照顧埋佢既健康。香港人,食飯後糖水,總離不開杧果,朱古力同士多啤梨口味,如果文青d , 又會選擇食下舊式熱糖水。但有品味而又識為女仔美颜既,同另一半食下豆腐花,其實都係一個唔錯既選擇。呢間”一豆花”,雖然分店都有幾間,但本人之前都全部分店都去試過哂,最后總結質素係有保证,唔需要特登去邊間先食到最好。而選擇方面,我同太太都鐘情佢地既店長推介”意米白果豆腐花”。豆腐花,幼滑而且有豆味,已經發現佢地好比心機去做好呢樣基本要求,而白果搭意米,更加連糖水都唔再落去豆腐花上面。不過,有少少驚喜食法,原來食前再加幾滴彊汁落去,味道更加會提升,大家不妨去試下,我個妹,食下食下,都食左我半碗,真係食糖水唔係大人專利,小朋友都識食。温馨提示,佐敦店,有堂食內座位,可以同另一半,開心share , 唔使等位,又可以慢慢坐低傾多陣。