(非會員)
2012-01-08 784 瀏覽
我好耐都無黎過大坑食飯,今次係有位朋友生日,佢提意去呢間壹樓火鍋打邊爐,我唸一唸,呢間火鍋我好耐都無黎過,大大話話都成一年無踏足過........在我印象中,d食物用料都係好一般,唔係咁好味,但係我朋友生日佢話事,佢仲話而家唔同左,d野食好味好多,用料新鮮好多。 於是我地一行十人操上去,一入門口,見到成個場爆晒,好彩我地有定位,如果唔係唔知等幾耐!...........我心諗,又無咁好食呀,同以前唔同左喎!我地坐低之後立即點野食,首先點左兩個湯底、一個麻辣湯底、一個金華火腿冬瓜盅,首先講下湯底,麻辣湯底夠麻夠辣,滾耐左都唔會變苦,掂!冬瓜盅幾清甜,買相好得意,鍋中間放左成個Q板冬瓜。跟住緊係要試下我的至愛牛肉啦,點左一碟牛肩托,一碟牛頸脊,如果呢樣野唔得架話,肯定無下次..........結果,當我食左兩款牛後,我第一個反應就係.............頂!真係好味好多喎!有晒牛肉味,同以前唔同晒(佢地以前d牛肉真係無肉味架).........跟住點左d海鮮,一隻(象拔蚌),夠鮮、夠晒海洋味道,$480抵食,(聖子王 )夠大隻,(鮮帶 子)最鮮甜,(桶蠔)夠肥美,(鱔片)無泥味,(脆骨腩)夠爽,而佢地d自家製餃類、手打丸類,聽老闆講係每日即做,ok啦........而值得一提的就係佢地有幾樣火金鍋料,其他火鍋店未必食到,就係(鬼蝦條)、(鮮雞腸)呢樣我最愛,啖啖油香、同埋一樣叫(炸米)佢係將d米炸左,然後淋上各自喜好湯底,好特別。總括黎講,其他火鍋料都好新鮮,同以前相比簡直係兩回事,我想呢間火鍋應該係我心目中列入三甲之內,環境乾淨,員工服務又好,價錢合理,我一定會再有下次幫襯
2011-12-16
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日