2021-11-09
💛-茶·家-一間開咗10年嘅cafe🤭 好可惜年尾要結業😮💨位於上環 比較遠離市區嘅咖啡店☕️ 要去嘅話都要行唔少斜路🤪店員都好nice 比較有人情味🥰 環境好舒服 都好唔少室內同室外嘅位置🪑都有wifi提供 幾適合想慢慢傾計同做嘢💻食物質素都唔錯 如果未去過都幾推介🥸🍵抹茶戚風蛋糕 $52 (8/10)除咗抹茶戚風 仲有抹茶芝士蛋糕🎂 不過揀咗呢個 無咁heavy😜 蛋糕都好鬆軟同濕潤 唔會太乾🤩仲額外加咗啲cream同脆脆 多幾種口感😚Cream唔會太漏 係比較light果款如果抹茶味再重啲就更加好😝🍰Pumpkin Honeycomb Cheesecake $62 (7.5/10) 呢款價錢都偏高 不過加brew tea就+$30都👌本身唔鍾意食南瓜🎃 所以好慶幸佢無咩南瓜味🤪有啲傳統cheesecake嘅感覺 口感偏實果隻👾不過無咩honeycomb味🤣 啲脆脆似碎咗嘅energy bar🤪得意嘅位係有玉桂味 同埋有少少薑味🥨 食食下有啲似食緊薑餅人嘅感覺👻一個人食曬可能有啲漏 如果兩個share會好啲👯♂️🫖Honey Scent Black Tea $58 (Cake Se
-茶·家-
一間開咗10年嘅cafe🤭 好可惜年尾要結業😮💨
店員都好nice 比較有人情味🥰
環境好舒服 都好唔少室內同室外嘅位置🪑
都有wifi提供 幾適合想慢慢傾計同做嘢💻
食物質素都唔錯 如果未去過都幾推介🥸
🍵抹茶戚風蛋糕 $52 (8/10)
除咗抹茶戚風 仲有抹茶芝士蛋糕🎂
有啲傳統cheesecake嘅感覺 口感偏實果隻👾
得意嘅位係有玉桂味 同埋有少少薑味🥨
食食下有啲似食緊薑餅人嘅感覺👻
一個人食曬可能有啲漏 如果兩個share會好啲👯♂️
🫖Honey Scent Black Tea $58 (Cake Set +$30) 8/10
嗌任何蛋糕加$30 就可以有無糖嘅茶🍵
基本上都唔會難飲 鍾意佢哋啲茶唔會話好淡😻