2023-01-07
今次去咗銅鑼灣嘅人氣鐵板燒餐廳,餐廳環境以傳統居酒屋設計,一邊係壽司吧,而另一邊係主打鐵板燒,餐廳座位不多,想試就要記得預先預約喇!龍蝦鐵板燒二人前HK$2380前菜前菜係龍蝦福袋,龍蝦肉打成蝦膠,蝦肉爽口彈牙,伴以煨煮得好入味嘅蘿蔔,呢個福袋份外矜貴。沙律青瓜絲、藜麥同合桃,伴以柚子醋,酸酸甜甜幾開胃。汁煮白鱈魚首先將魚皮起出來煎,煎得好像薯片一樣,非常香脆。白鱈魚魚脂豐富,煎香魚肉表面再用洋蔥汁煨煮,魚肉肉質嫩滑,吸收曬洋蔥汁嘅精華。龍蝦配海膽汁澳洲新鮮龍蝦都幾大隻,半隻已經好多龍蝦肉,師傅非常熟手,很快就將龍蝦切件再用牛油香煎,龍蝦肉入口彈牙嫩滑,再配上海膽汁,簡直將鮮味提升到最高境界。一品料理一品料理會因應季節會有所不同,今次係蒜蓉日本鮮花菇,花菇非常厚肉,菇味香濃,用蒜蓉同牛油煨煮過後,十分軟腍入味。日本產A5黑毛和牛A5和牛油脂豐富,分布平均,肉味香濃,和牛中間還是粉紅色,入口軟腍多汁,配以四種不同食法,分別有車厘子紅酒汁、玫瑰鹽、蒜片同燒汁加wasabi ,各種食法各有特色,我就鍾意同蒜片一齊食,蒜片香脆可口,令人不禁一口接一口。炒飯店員説炒飯每次材料都會有所不同,而今次
龍蝦鐵板燒二人前HK$2380
前菜
沙律
青瓜絲、藜麥同合桃,伴以柚子醋,酸酸甜甜幾開胃。
汁煮白鱈魚
龍蝦配海膽汁
一品料理
日本產A5黑毛和牛
炒飯
店員説炒飯每次材料都會有所不同,而今次係瑤柱炒飯,炒飯用上日本米,配料有洋蔥、紅蘿蔔、蒜蓉、雞蛋及瑤柱絲。炒飯炒得好乾身,粒粒分明,每粒飯都被雞蛋包裹着,充滿了蛋香。
雞湯
雞湯比較清甜,加入了鮮蝦及野菌,可以清清味蕾。
甜品
甜品有雪糕、雪葩同新鮮生果選擇,今日新鮮生果係靜岡蜜瓜,一定要試下。而朋友就要柚子雪葩,酸酸甜甜,柚子味濃郁。