2011-09-12
由於一風堂長期處於openrice最多好評的第一位, 恰巧這個星期六有空, 就跳出香港島, 去尖沙咀排下隊啦 =)裝修風格屬新派日本餐廳, 由於攞飛時要求左要卡位, 所以都坐得幾舒服,但係如果坐係中間的一字型長枱, 就有d快餐店feel喇.服務算中上, 冰水refill得好快, 值得一讚!叫左赤丸新味, 一風堂叉燒角包, 明太子雞翼, 芥末蟹肉牛油果脆餅赤丸新味拉麵底可選硬度, 我選了普通, 軟硬度適中.叉燒幾腍身, 又有少少肥, 不錯.湯底就.....老實講有少少失望, 我覺得唔夠濃, 比不上達磨的一品豚骨拉麵.一風堂叉燒角包樣子普通, 食之前我以為會好乾身, 但食落比想像中好,個包好鬆軟, 加上d肉汁同蛋沙律醬, 一d都唔會覺得佢乾.芥末蟹肉牛油果脆餅配搭幾新鮮, fusion style, 個人幾鍾意食牛油果, 所以 LIKE!明太子雞翼呢個無咩特別, 同自己係超市買番屋企煎無咩分別.比個笑笑佢係因為絕對值得一試, 但考慮到排隊時間的話....大家就自己衡量下個time cost啦.
但係如果坐係中間的一字型長枱, 就有d快餐店feel喇.
服務算中上, 冰水refill得好快, 值得一讚!
赤丸新味 拉麵底可選硬度, 我選了普通, 軟硬度適中.
叉燒幾腍身, 又有少少肥, 不錯.
一風堂叉燒角包 樣子普通, 食之前我以為會好乾身, 但食落比想像中好,
個包好鬆軟, 加上d肉汁同蛋沙律醬, 一d都唔會覺得佢乾.
芥末蟹肉牛油果脆餅 配搭幾新鮮, fusion style, 個人幾鍾意食牛油果, 所以 LIKE!
明太子雞翼 呢個無咩特別, 同自己係超市買番屋企煎無咩分別.