餐廳: 豚王 (威靈頓街)
資訊:

之前曾經多次去過豚王在銅鑼灣的分店,今次終於有機會去中環呢家試試喇!跟男朋友大約7點15分到,係我地前面大約有6個人已經排緊,不過條龍都move 得好快,我地未選好拉麵就已經入得喇!環境方面,我覺得比銅鑼灣店還要寬敞還要舒服,我地被安排坐bar 台,但一d 都唔迫,同隔離既陌生人都可以相隔大半個身位,至少我既筷子唔會碰到其他人啦~我地兩個叫左一個黑王、一個豚王,再加一個溏心蛋。都是選普通濃度普通硬度,一如既往,黑王依然係我既最愛!黑王其中一個特別之處在於佢有一小球墨汁肉碎,肉味同墨汁配搭得好好,將佢混合麵一齊食,又香又濃郁!相比之下豚王就無黑王咁出色了,雖然同樣的有質素:拉麵煙韌彈牙、义燒夠滑,但湯底相對上就比較單調清淡,適合喜愛清淡的朋友~至於溏心蛋呢,三個字:無得彈!蛋又滑又香,而且係流心的~必叫!
之前曾經多次去過豚王在銅鑼灣的分店,
今次終於有機會去中環呢家試試喇!

跟男朋友大約7點15分到,
係我地前面大約有6個人已經排緊,
不過條龍都move 得好快,
我地未選好拉麵就已經入得喇!

環境方面,我覺得比銅鑼灣店還要寬敞還要舒服,
我地被安排坐bar 台,
但一d 都唔迫,同隔離既陌生人都可以相隔大半個身位,
至少我既筷子唔會碰到其他人啦~

我地兩個叫左一個黑王、一個豚王,再加一個溏心蛋。
都是選普通濃度普通硬度,
一如既往,黑王依然係我既最愛!

黑王其中一個特別之處在於佢有一小球墨汁肉碎,
肉味同墨汁配搭得好好,將佢混合麵一齊食,又香又濃郁!
黑王
相比之下豚王就無黑王咁出色了,
雖然同樣的有質素:拉麵煙韌彈牙、义燒夠滑,
但湯底相對上就比較單調清淡,適合喜愛清淡的朋友~
豚王
至於溏心蛋呢,三個字:無得彈!
蛋又滑又香,而且係流心的~
必叫!

題外話/補充資料: 食完黑王記得要飲水同抹口啊!如果唔係d牙會好黑~哈哈
2013-11-14
10 分鐘 (堂食)
黑王
  • 溏心蛋