2017-09-08
香港周圍都有得食牛腩麵,但好食的真係唔多,其中我食得最多的一定係坤記,因為近屋企,去鋪頭食或者用APP叫外賣都得,仲記得對上一次食就係同朋友係屋企打牌打到唔願落街食飯,跟住就用APP叫外賣送去屋企一路打牌一路食,哈哈~星期日又黎到坤記,今日真係超好彩,眾所周知九龍城係極級難搵到個錶位,但今日竟然我地一去到就係坤記門口有架車走,實在係太好彩了坤記係好傳統港式麵店的隔局,但比起一般的較為光猛,同埋乾淨得多,好多麵店都係成地紙巾牙籤的,身為香港人的你一定明白想揀食物記得望住個牆啦,整間餐廳的牆都貼滿餐牌,除左牛,仲有餃子同手打丸淨白菜冬菇水餃 ($42)食過呢間餐廳咁多次,第一次食水餃,水餃係店鋪自家製,一碗5粒,每粒都饟到漲卜卜好大粒,一口咬開清楚睇到入面的新鮮材料,兩個人SHARE食當係前菜唔錯咖哩牛筋腩撈伊麵 ($72)每次都一定會忍唔住叫咖哩牛筋腩撈伊麵,牛筋腩俾得好多,牛腩用上靚部位,無肥肉但食落好淋,咖哩香得來唔辣,相信唔食得辣的人都可以食到,伊麵有咬口,湯亦係每次都好期待,好難得香港有麵店跟撈麵個湯係無味精的,飲落似牛肉清湯,每次我都會成碗飲晒上湯牛筋腩撈伊麵 ($72)平時我
淨白菜冬菇水餃 ($42)
食過呢間餐廳咁多次,第一次食水餃,水餃係店鋪自家製,一碗5粒,每粒都饟到漲卜卜好大粒,一口咬開清楚睇到入面的新鮮材料,兩個人SHARE食當係前菜唔錯 咖哩牛筋腩撈伊麵 ($72)
每次都一定會忍唔住叫咖哩牛筋腩撈伊麵,牛筋腩俾得好多,牛腩用上靚部位,無肥肉但食落好淋,咖哩香得來唔辣,相信唔食得辣的人都可以食到,伊麵有咬口,湯亦係每次都好期待,好難得香港有麵店跟撈麵個湯係無味精的,飲落似牛肉清湯,每次我都會成碗飲晒 上湯牛筋腩撈伊麵 ($72)
平時我地係會一人一碟咖哩牛筋腩撈伊麵,但我就諗無理由食左咁多次都唔試下個原味,上湯牛筋腩撈伊麵基本上只係少左份咖哩汁而換上上湯,更加食到牛筋腩的原汁原味,如果想清淡D就可以揀呢個
每次去旅行長少少,都會掛住香港的食物,特別係香港獨有的那些,食物唔一定要貴先好,有時我最想念的反而係一碟簡單的牛筋腩撈伊麵