餐廳: 泰基隆
資訊:

2018-04-03 1076 瀏覽
一路都幾欣賞泰國菜香辣的味道,今日去開深水埗買電腦野,就見到附近有間泰國餐館,行到累累的我,就忍唔住行入去飲返杯凍飲,順便解決肚仔的呼叫。左邊呢杯係龍眼冰,又甜又凍正係我所需。另外,男朋友都叫左個凍冰冰的椰青。先叫左份泰式肉丸波波,一份有四粒。每粒肉丸波波都釀左泰式香料及肉碎係入面,之後炸到外皮金黃色,鍾意食熱氣野的你就一定不能錯過。另外我們仲叫左一份青芒鰂魚沙律,一上菜時,見到份量非常之大~~ 係鰂魚上放上滿滿的青芒泰式沙律!鰂魚先炸香再切件,上面再加上青芒果、果仁,並淋上泰式酸辣汁。魚皮脆脆,但魚肉唔乾,加上酸辣的汁及配料,非常開胃,難怪咁多枱的食客都被我枱上的鰂魚沙律吸引住。此外我們都叫左一份泰式青咖哩雞,好欣賞餐廳會用火Heat住咖哩,火喉剛好,就算食到尾都唔會凍左。雞肉無骨之餘,肉質都幾嫩滑tim!餐廳唯一不足係無薄餅,不過就有芝士糙米法包。為左唔想浪費咖哩的精華,所以都叫左一件。用糙米包一點,超好掛汁,加上法包上的芝士,味道變得更Rich更Creamy!係意料之外的好食!食得咁多濃味野,叫左碟菜去Balance下。呢碟馬拉盞炒通菜。菜炒完唔會太老,味道還可。食到尾,就叫左

(左)龍眼冰  (右)椰青

先叫左份泰式肉丸波波,一份有四粒。

青芒鰂魚沙律

係鰂魚上放上滿滿的青芒泰式沙律!

青咖哩雞

雞肉無骨之餘,肉質都幾嫩滑tim!

芝士糙米法飽

馬拉盞炒通菜

食到尾,就叫左一份芒果糯米飯黎做結尾。椰漿稍為甜左少少,不過暖暖的糯米飯配埋甜甜的芒果,都係滿意的。
芒果糯米飯

鍾意我的分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續吃掉世界,甚至吃掉整個宇宙!(哈哈)
芝士糙米法飽