又到公司每月聚會Lunch的時候,今次不得不讚選址很好,忍不住寫返篇食評力推比大家。事先聲明,今次的餐廳午餐消費都尚算貴,值得偶然特別日子去光顧一下。餐廳位於和合中心對面的大廈21樓,一出lift係餐廳門口,就感受到佢地細心裝修,外國舊果種田園風味,仲有樓梯可以行上一層,內面有不同的裝飾品,好吸睛的。 我地被安排在2樓進餐,2樓中間有個沙發位同有火爐設計,總之充滿外國風,餐台與餐台之間空間算大,令我最驚喜的是餐廳的窗戶,是木櫃窗,種著攀騰的植物,植物仲一直延伸至餐廳內。好難想像香港鬧市會有這樣田園的設計 總之,我好鐘意佢的裝修同氛圍,我的同事都對佢的裝修都讚讚口!  好啦,食物方面,我點左一個牛扒Set lunch 價錢HKD158 +1一件七成熟的牛扒,配上沙律加幾件薯角,再加杯凍飲和碗雜菌湯 未上菜前,有法式餐包給我們,佢地除了附上牛油外,仲有芝士碎粉和酸酸的洋蔥醬碎,尤其洋蔥醬碎 酸酸的,配上法包和牛油好夾,忍不住食左兩三片。沙律方面好新鮮,正正常常,同事話食到醋味,但我就吾多覺有 牛扒方面,件牛扒吾算厚。煮到七成熟,最值得讚的地方是將牛扒煎得好香(但吾係脆果種)但有種好似烤過

好啦,食物方面,我點左一個

牛扒Set lunch 價錢HKD158 +1
一件七成熟的牛扒,配上沙律加幾件薯角,再加杯凍飲和碗雜菌湯

沙律方面好新鮮,正正常常,同事話食到醋味,但我就吾多覺有

牛扒方面,件牛扒吾算厚。煮到七成熟,最值得讚的地方是將牛扒煎得好香(但吾係脆果種)但有種好似烤過的味, 超正,牛扒的調味料完全係煎的過程中滲入牛扒到,食起來充滿牛味和調味料味,仲有 配上綠綠地的醬 真係好好食的。

薯角份不多,炸得吾算脆,遜色左d!

雜菌湯我就覺得一般,飲雜菌湯時,係食到佢將雜菌整欄,再煮的,可惜係我覺得湯雜菌味不夠濃 因為我出面喝過比這裡更濃味的雜菌湯.

但整體上 貴價午餐中 環境食物質素都做得很好!
餐前法包
餐前法包  配牛油加酸酸洋蔥碎