2016-08-23
同屋企人係旺角搵嘢食,朋友介紹我哋去呢間新開嘅西式餐廳。餐廳入口雖然對正Nathon Road,但唔多起眼,絕對要落足眼力先搵到。餐廳設於地庫,一落樓梯就見到另一留景象。裝修格調令人感覺非常舒適,西式佈置唔太嚴肅,有輕鬆悠閑嘅感覺。店內空間用活動分隔,如果多人來嘅話可以包場呀!店員服務非常殷勤,馬上帶我地去座位,遞上餐牌,仲介紹左唔少食物俾我哋添。餐牌上面選擇都唔少,但亮點絕對係二人餐,有齊頭盆、餐湯、主菜、同甜品,都係三百幾蚊,比散叫平一大截架!我哋叫咗一個豐富二人餐,頭盤有三款,我哋以為要三選一,點知原來係三款都有得食。主菜我哋揀咗一羊架,一意粉。《三式頭盤》三式頭盤包括鵝肝多士,煙三文魚蘆筍卷,同巴馬火腿蜜瓜卷,呢個頭盤非常豐富。鵝肝多士非常香脆,上面嘅鵝肝厚厚一大件,火候控制得極好,外脆內軟,一咬落去有好香嘅油流出。巴馬火腿蜜瓜卷呢,蜜瓜非常甜,係高級貨,而巴馬火腿既選料亦都好認真,成個組合好清新。三文魚蘆筍卷就稍為遜色少少,蘆筍唔夠嫩,扣左少少分。整體而言,呢個頭盤都係好吸睛,亦都令人食慾大開,對嚟緊嘅食物好有期望。《燒羊架》呢個主菜絕對係成餐飯嘅亮點,羊架新鮮,薯蓉軟滑。羊
呢個主菜絕對係成餐飯嘅亮點,羊架新鮮,薯蓉軟滑。羊架一客有三件,十分足料。一上枱已經香氣四溢,羊架火候控制極佳,外皮燒到非常香脆但冇燒焦,切開見到粉紅色,肉質非常嫩滑。而且店主取材方面亦有要求,非常捨得,靚嘅羊架有好香羊肉未,又不至於太蘇。配上薄荷啫喱嚟食,令人非常滿足。至於伴碟嘅薯蓉,佢哋都好認真製作,非常軟滑,應該係用咗唔少忌廉打出嚟架。
呢道菜唔算太精彩,但質素都唔低。意粉好特別地用左傳統嘅圓意粉,而唔係一般西餐廳用嘅扁意粉,但火候都控制得唔錯,不軟不硬。醬汁方面,忌廉汁夠杰,入口好creamy,配上煙三文魚,口感都幾豐富。好欣賞店主絕對唔吝嗇食材,三文魚鋪滿意粉表面,睇見都開心呀。
呢間開喺旺角市中心嘅西餐店,裝修格調同服務都唔簡單,但價錢竟然非常親民,豐富嘅二人餐都係三百幾蚊, 好化算!雖然有部份菜式比唔想高級西餐廳,但店主選料闊綽,製作認真,大廚亦有一定功架,值得一讚!