2022-10-31 64 瀏覽
見到咁多人都去過依間銅鑼灣樓高兩層嘅越南餐廳打上,店內掛滿七彩顏色嘅燈籠的確惹人注目如有越南師傅處理嘅餐廳食物質素都有一定水準 🇻🇳- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ๑中部大頭蝦菠蘿酸湯配檬粉 $368依道菜同樣係以鍋嘅形式呈上,店員提醒我哋先食咗粒石下最後再落越式檬粉吸湯滾熟大頭蝦果真大大隻!除咗可以見到蝦頭、蝦肉到蝦腳6隻嘅蹤影之餘,最驚喜莫過於係佢嘅湯底😻入口可以明顯食出已脫殼蝦中嘅蝦膏鮮味,同時蕃茄同菠蘿嘅甜中帶酸令湯頭更開胃惹味,飲多幾啖湯頭亦唔覺口渴👍🏻 幼身嘅越式檬粉亦相當吸湯,熬耐啲再食更加入味,飽都忍唔住食多幾啖๑西北燜羊肉通菜鍋 $208依個鍋適合冬天暖笠笠食❄️ 羊肉經燜煮後軟淋入味,相當而言肉質整體偏肥; 通菜煮到後期由爽口就變得淋身,但會更吸收湯底鹹香肉汁嘅精華,烘脆後嘅法包亦可沾湯底食㗎- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
๑中部大頭蝦菠蘿酸湯配檬粉 $368

๑西北燜羊肉通菜鍋 $208