2022-07-20
想同朋友飲返兩杯,但又唔想去酒吧咁嘈,去居酒屋就岩哂😚大角咀関東酒場有清酒放題,成間餐廳嘅環境都充滿日本居酒屋嘅氛圍。今次同朋友order左三小時松放題,任飲生啤、燒酌、清酒、果物酒,仲包幾款佐酒料理,CP值極高。面對琳瑯滿目嘅清酒,我地真係有選擇困難症,好彩職員熱情好客咁介紹適合我地味道嘅清酒:- - - 非專業酒評 - - -1) 神開No.77 (滋賀)純米無濾過生原酒,熟果實香氣,味道甘甜2)伝心 (福井)充滿米香,口感柔軟,順口3)宗政 (佐賀)2019最高金賞受賞,山田錦精米,帶酒感,輕輕菠蘿味4&5)喜多屋 (福岡)大吟釀淡麗辛口,帶荔枝味6)楯野川 (山形)入口帶一點點刺激的酸味,後續變得芳香濃厚呢度有幾十款酒,真係可以慢慢試,一邊談心一邊飲😚- - - 料理 - - -以為呢度主打酒類,估唔到連料理都咁高質1)熱辣辣,非常濃郁黏口嘅雞湯俾我哋暖胃2)關東煮:好似係日本食咁,我地叫左日本大根、福袋、牛肚、豬腸、韓式魚糕串、鵪鶉蛋…樣樣都好入味,湯底好香鰹魚味,驚喜係辣椒油好惹味😋咁多款裡面最鍾意係平時較少有軟淋淋豬腸3)炸物類:炸池魚香脆,唔油淋淋;唐揚墨魚咀,一啖一
- - - 非專業酒評 - - -
1) 神開No.77 (滋賀)
純米無濾過生原酒,熟果實香氣,味道甘甜
2)伝心 (福井)
充滿米香,口感柔軟,順口
3)宗政 (佐賀)
2019最高金賞受賞,山田錦精米,帶酒感,輕輕菠蘿味
4&5)喜多屋 (福岡)
大吟釀淡麗辛口,帶荔枝味
6)楯野川 (山形)
入口帶一點點刺激的酸味,後續變得芳香濃厚
呢度有幾十款酒,真係可以慢慢試,一邊談心一邊飲😚
- - - 料理 - - -
以為呢度主打酒類,估唔到連料理都咁高質
1)熱辣辣,非常濃郁黏口嘅雞湯俾我哋暖胃
3)炸物類:炸池魚香脆,唔油淋淋;唐揚墨魚咀,一啖一粒,佐酒必備
4)日本香辣砂肝:砂肝切成細細粒,再加上辣椒油同蔥花,好夾
5)明太子雞翼:脹卜卜,拆左骨,啖啖肉
6)一夜干花魚:火候啱啱好,有油香,肉汁夠滑
7)蒜蓉燒蠔:加大碼嘅蠔,好Juicy
叫咗咁多樣嘢食,又有得任飲,weekend每人都係大概$500,同平時買一支酒差唔多價錢,仲要質素咁好,一定會再叫三五知己黎舉杯暢飲😉