2018-04-23
尋日星期日到了筲箕灣 “安安燒” 食串燒,因為沒有訂坐都擔心沒有位,七點半左右到達,好彩都仲可以安排到室內唔錯嘅二人枱比我地。我地共點左8款食品同兩支啤酒,整體都覺得好好味,店員服務唔錯,每枱都有3款調味料比客人自己加重口味,包括有梅粉、香辣粉同孜然粉,沒有想過梅粉酸酸地同串燒又真係幾夾,整體呢間串燒值得推介,會再幫襯!Coedo Kyara手工啤酒:除左點了1支藍妹外,叫了1支Coedo Kyara手工啤酒試試,第一啖入口有點點甜味,之後便有一點點苦澀味,都可以一試,但如果想易入口D都係叫返藍妹穩陣D。玉子燒:係煎得較實個種,對個人來說偏甜一點,如果能做得軟滑一點同冇咁甜會較好。燒牛舌串:又厚又軟的燒牛舌,超好味,我很少吃牛舌的,怕有臊味,但這個燒牛舌一點臊味都冇,必試!蒜蓉扇貝:雖然扇貝比想像中細隻,但舊肉又唔係真係太細粒,仲有超多蒜蓉,唔算係好鮮味,但就十分惹味,推介!芝士蒜蓉生蠔:又係勁惹味之選,但芝士味一般,唔算很好吃的芝士,但蒜蓉就好好味,生蠔比想像中大隻,感覺都幾肥美,下次可能點一般蒜蓉生蠔都可以!美國牛小排:不算厚的牛排,比想像中細份,但都燒得剛剛好,配埋梅粉同香辣粉又
Coedo Kyara手工啤酒:
玉子燒:
燒牛舌串:
蒜蓉扇貝:
芝士蒜蓉生蠔:
美國牛小排:
不算厚的牛排,比想像中細份,但都燒得剛剛好,配埋梅粉同香辣粉又幾好味,餸酒啱晒!
燒冬菇:
一般燒冬菇,略嫌乾身左少少,但餸酒都OK!
燒韮菜:
無得輸之選,唔使再額外加調味粉已夠晒味,必點!
生薑皮蛋:
皮蛋唔係流心個種,係實實地個種,有沙糖配埋,唔知係漏左單定係刻意安排,最後先送上,食完晒串燒再食呢個清清口腔又幾OK喎!
題外話/補充資料:
燒牛舌好味到唔記得左影相 :-D