2014-07-23 2711 瀏覽
素聞呢間高貴cafe經常排長龍,但可能是平日的關係吧,我們只是預早於下午茶時段開始前到達,等了15分鐘左右就可安排入座,而且是自成一角的梳化位,十分舒適!Tea set每位$268,我哋呢D慳妹決定3個人分享2人份量,再extra叫多個茶。開頭都有擔心人哋高級餐廳會唔會唔畀  ,膽粗粗問個服務員O唔OK,佢唔單只冇黑我哋面,仲好nice咁話冇問題,而且好細心咁介紹返個tea set上的甜點咸點同飲品選擇,真係very good !個tea set好靚好吸引呀!服務員介紹應由底層向上食。兩款三文治都好好味,尤其是呢個整到成朵花咁靚的龍蝦三文治,好精緻!朋友不喜歡這個軟山羊芝士撻,但我自己就十分喜歡,可能我比較喜歡濃味的食物。幼滑香濃的芝士配上核桃及花蜜,中和了芝士的羶味,卻帶出其香,好精妙的配搭!酥皮馬鈴薯就大家都好鍾意,暖暖的酥皮薯仔配以檸檬醬,少少酸甜好味道。招牌Opera唔需要多講,極具層次感的精緻美食,推介!最上層的榛子味/草莓味/檸檬柚子味的甜點,個人最喜歡草莓撻,新鮮草莓同薄薄撻皮中間有層開心果醬,係呢個撻隱藏的亮點!檸檬柚子味甜點則非常醒胃,食完食scones就最啱

個tea set好靚好吸引呀!服務員介紹應由底層向上食。
鮭魚三文治 / 龍蝦三文治
軟山羊芝士撻
招牌Opera唔需要多講,極具層次感的精緻美食,推介!
Opera
草莓撻
cream同jam都好味,我鍾意兩款醬一齊塗上個scone到,既鮮甜又香滑。
响咁優雅的環境,用咁典雅的餐具,同朋友一齊食咁精緻美味的法式afternoon tea,一樂也!
15 分鐘 (堂食)
下午茶
軟山羊芝士撻