2024-04-24 18 瀏覽
今次黎到北角,同大家介紹既系 @wheelchaireatinhongkong 既推薦,一間開業至今三十逾年,由陳氏一家三代主理,由灣仔創始店「潮州滷」搬到北角並改名為 一品滷水專門店 既潮式滷水店。滷水,每個家都會有自己既獨門秘方,而一品滷水所選用既,系陳家歷經三代傳承既秘方陳年滷水。或者你會以為,滷水好簡單,隨住時間,越滷越香醇,越陳越香,就可以成就美味。我說,要是沒了認真、堅持與傳承,就不可能成就美味🌟紅腸 $25 (半條)有玫瑰露香🌟雞中翼 $10/3 (隻)滷得入味,肉質亦吾會鞋 🤤👍🏻🌟滷水雞蛋 $6 (隻)滷水蛋真系送飯流 🤤👍🏻🌟滷水豆腐 $10 (件)豆腐有豆香之餘最索汁超正 🤤👍🏻🌟滷水中鵝掌 $18 (隻)滷得入味之餘仍有咬口🌟滷水豬大腸 $28 (條)滷得入味之餘,口感彈牙📍一品滷水專門店地址:北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖#北角 #一品 #滷水 #紅腸 #潮州滷 #雞中翼 #滷水雞蛋 #滷水豆腐 #一品滷水 #覓食北角 #三代傳承 #潮州滷水 #滷水豬大腸 #滷水中鵝掌 #北角食乜好 #一品滷水專門店

我說,要是沒了認真、堅持與傳承,就不可能成就美味

🌟紅腸 $25 (半條)
有玫瑰露香

🌟雞中翼 $10/3 (隻)
滷得入味,肉質亦吾會鞋 🤤👍🏻

🌟滷水雞蛋 $6 (隻)
滷水蛋真系送飯流 🤤👍🏻

🌟滷水豆腐 $10 (件)
豆腐有豆香之餘最索汁超正 🤤👍🏻

🌟滷水中鵝掌 $18 (隻)
滷得入味之餘仍有咬口

🌟滷水豬大腸 $28 (條)
滷得入味之餘,口感彈牙

📍一品滷水專門店
地址:北角英皇道301-319號麗宮大廈地下5號舖