2015-01-27 309 瀏覽
關雷曾今晚作客由傘尾以北遠征銅鑼灣!傳聞有好野食喎,出發!見今晚大代無咩食客,步入曉廚範圍就有張四人大枱等住我地坐喇,討論吓試咩先。行動開始!小炒、炒河、煲仔菜、燉湯,夠晒。原盅雪耳瘦肉燉海底椰湯,雪耳滑溜溜、海底椰爽口,依舊嘜渣都無剩呀。湯汁好潤好清甜仲膠膠地添,味道質感都一流。熱辣辣剛好燙咀最好味,飲完暖笠笠,好幸福啊!原盅淮山杞子燉螺頭雞湯,香濃至極。斤兩十足,大大盅勁抵飲,跟餐 $38 乍,平勻全條街,平靚正!雞湯香噴噴夾雜住海螺味道,先細嚐一口,甜美無窮仲有酒香味道,超讚!即刻想全部倒晒入口呀,太好味喇!大家唔好爭,比晒我飲得喇,呵呵。螺肉雞肉當然無一幸免,盡歸我口中啦,湯渣都好香甜呢。曉廚小炒皇,依味餸最能試到師傅既手藝,一食便知龍與鳳。小炒皇出場,顏色鮮豔,堆到成座山咁,好有氣勢,哈哈!鑊氣十足唔油膩,香味直攻大腦!韮菜花、蝦乾、魷魚絲、炸脆絲、腰果,配料好豐富喎。成堆撥入口試試,韮菜花爽甜多汁又無渣,蝦乾魷魚絲同樣嚥韌鮮味,脆條腰果香口卜卜脆。各種味道口感同時出現,非常有趣特別又美味!依個時候如果有支冰凍啤酒或 saka 就真係不得了喇!麵醬龍鳳煲,師傅話係剛上板既煲仔

關雷曾今晚作客由傘尾以北遠征銅鑼灣!傳聞有好野食喎,出發!

麵醬龍鳳煲,師傅話係剛上板既煲仔菜,下個月仲會係雜誌會報導添。原來係麵醬炆龍躉球同雞球,雞肉香滑,而龍躉鮮甜嫩滑帶肉汁,彈彈的。兩煮都充滿麵醬咸香味道,good !當然轉眼就比我地幾個消滅得一乾二淨,連冬菇冬筍都一件不漏。

頭抽乾炒牛河,品嘗完幾道正菜後,打算用乾牛河作結尾。可能剛才出場既太好味喇,依家壓軸既乾牛河顯得有點失色。鑊氣夠亦熱辣辣且香氣十足,但賣相、味道都有點強差人意。雖然顏色鮮明又均勻,不過河粉炒得較碎,牛肉醃得過深色,味道偏咸且太濁喇。整體免強合格,一試無妨,可以炒得再好一
點、賣相執得再靚一點。

試菜行動完畢,回歸北區,過幾日再試埋其他菜式先!
原盅雪耳瘦肉燉海底椰湯
原盅淮山杞子燉螺頭雞湯