2008-02-23 14 瀏覽
話說二月廿二日係大學畢業生影相日由朝早影到成下午五六點都無咩落個肚就決定一行十人出外覓食!平時的飯堂多數係火炭大排檔或者沙角邊爐今次機緣巧合下決定在大埔熟食中心開餐之前來開多數係和親愛的食東記或者飲茶小菜晚飯欠奉,所以預先係OR做定research寫定網友推介的菜單, 希望大家食到好野 大埔站步行五分鐘就到了,環境乾淨一班餓鬼坐低就遞上預先寫好的菜單見到餐牌,平均$4x都有碟小菜大家都博盡, 加加埋埋點了十四樣小菜同每人一個椰王燉奶想要椰王燉奶就要落Order時預先留定好可惜吃唔到陳村粉,炒聖子呢小菜如下:魚肚粟米羹($42):味道不錯,幾多料.很大煲.譚美:四十蚊罐頭湯都無咁多海鮮什菜煲($48):為了健康要點菜,估唔到海鮮有帶子魷魚和蝦,菜類反顯失色酥炸茄子($38):香口,外酥內軟,加上茄子不會乾身,幾好蝦醬蒸豬頸肉($38):蒸得幾有家庭feel,豬頸肉爽口一點會更好,豆卜吸了蝦醬味的精粹椒鹽豆腐($38):份量很多,不會過火,入面層豆腐幾滑,味道較淡蒸蟹糯米飯($58):$58食到依味,對蟹的要求自然不會太高,蟹蓋少膏乃意料中事,我獨愛依味蒸得剛好的糯米飯沙爹肥牛粉絲煲($4
話說二月廿二日係大學畢業生影相日

由朝早影到成下午五六點都無咩落個肚

就決定一行十人出外覓食!

平時的飯堂多數係火炭大排檔或者沙角邊爐

今次機緣巧合下決定在大埔熟食中心開餐

之前來開多數係和親愛的食東記或者飲茶

小菜晚飯欠奉,所以預先係OR做定research

寫定網友推介的菜單, 希望大家食到好野

大埔站步行五分鐘就到了,環境乾淨

一班餓鬼坐低就遞上預先寫好的菜單

見到餐牌,平均$4x都有碟小菜

大家都博盡, 加加埋埋點了十四樣小菜同每人一個椰王燉奶

想要椰王燉奶就要落Order時預先留定

好可惜吃唔到陳村粉,炒聖子呢

小菜如下:

酥炸茄子($38):香口,外酥內軟,加上茄子不會乾身,幾好

沙爹肥牛粉絲煲($48):賣相個人覺得比火炭大排檔泰源優勝,感覺少油d,味道就不相伯仲

千島骨($38):超值,沙拉骨相信大家吃不少,想不到用千島醬調製,甜中帶酸更配合和醒胃

雞軟骨($48):配上炸腰果一齊上,很好!腰果不是林不是炸定的,雞軟骨份量也不少

芝士蝦伊麵($68):芝士味膿!想不到有不少蝦,蝦肉還是少許爽的,可惜伊麵林了一點

咖哩蟹煲($58):我地無叫飯整食送,所以d咖哩無飯送之下幾辣下,蟹偏細了點

炸大腸($38):我個人喜歡酥炸大腸多點,這裡炸大腸質素不錯,外脆,內裡入口即溶,可惜太飽食唔哂

炸花枝丸x2($48x2=$96):著火好食!encore了1次!幾彈牙,加點酸甜醬就好似潮洲菜的蝦丸!多點墨魚粒更佳.

椰王燉奶x10($180):強烈推介甜品,原個椰皇上,一人一個.一打開蓋,椰油香味濃郁!燉奶很滑,椰皇肉也很滑,挖得一乾二淨,如果無咁水就100分!

每人承惠$89.6, 美味超值. 大家好評如潮, 依餐令大家真係"超滿足"!! 一定再來!!
十四樣小菜同每人一個椰王燉奶
千島骨 + 蒸蟹糯米飯 + 魚肚粟米羹...
炸花枝丸 + 椰王燉奶...