2023-11-24 591 瀏覽
係隔離壹茶叫完嘢飲,有啲啲餓,就幫襯下佢隔離呢間壽司鋪,菊一。一睇menu,嘩,學生價,十令廿蚊有件手卷。因為好快就到晚餐時間,我決定簡單叫件三文魚手卷($14)攝下牙罅就算。因為係平日下午,客流算少,都唔洗點等乜濟,五分鐘唔洗就有得拎,店員仲非常好禮貌地雙手遞比我👍一拎上手,三文魚有光澤,新鮮嘅象徵👍視覺上開左個好頭。一咬落去,嗯!鮮味!店員加嘅豉油恰到好處,唔會太多搞到搶左三文魚嘅鮮味,反而幫手釣多少少鮮味出嚟。而且塊三文魚唔係薄薄一片鋪面就算,係整個手卷去到底都仲有三文魚,無欺場,呢度加好多分!紫菜我欣賞佢夠正常,唔會淋pat pat,已經係幫個手卷加分。飯粒同樣係普通壽司飯,正正常常。整體嚟講,手卷由三文魚一嚿魚擔大旗,紫菜同飯正常發揮。以$14蚊呢個價嚟講,刺身有呢個水平,可謂超水準發揮,無投訴啦。下次一於試下其他貝類系列先☺️