2008-10-18 12 瀏覽
上星期試左凱施三款唔同口味既蒸蛋糕,今次輪到試華同類型蛋糕,都係一連三個,分別係芝麻味、綠茶味同埋紅豆味。芝麻味係黑芝麻,一睇已經見到好多黑點,看似芝麻味濃,食落口,質感較硬,無凱施果d咁軟,有實實地既感覺,黑芝加哥味比想像中輕一點,但係竟然食到粒粒口感,唔知係咪真係黑芝麻粒?如果係,咁又真係幾真材實料喎!綠茶味幾香,不過係三款之中最普通,勝在清新!紅豆味有好多粒粒紅豆呀!真係絕無欺場,雖然蛋糕都係硬實實,但係食郅粒粒紅豆,仲要每口都有好幾粒,我好鍾意,不過呢,佢係三款之中最油最膩,比較heavy!整體而言,味道同口感方面,奇華略勝凱施一籌,但論蛋糕鬆軟程度,奇華就真係遠遠及唔上凱施喇,因為後者真係超軟熟!
綠茶味幾香,不過係三款之中最普通,勝在清新!