2022-05-28
三聖食海鮮就係去海鮮市場買海鮮,再到酒樓加工。九節蝦,外殼好硬,肉身好脆口,好鮮甜,雖然size好細隻,勝在味道搭救。 印象中去澳門食「醉桑拿蝦」都係用呢種蝦。平時食海鮮,好少食鮑魚,因為覺得好韌,好難咬。呢次隻鮑魚用陳皮豉油蒸,肉質好爽,好易咬開,好鮮甜。每次去食海鮮,無論係西貢,布袋澳…炒麵飯都係好好食,唔知係咪因為唔多人叫炒麵飯,負責炒麵飯既師父可以有足夠時間專心製作呢?🤔今次加工既酒樓可能太好生意啦,入座超過一小時先上第一碟白灼蝦,第二碟要再等超過半小時先上,上菜既先後次序都亂晒,冇由淡至濃味咁上菜,希望呢間酒樓會有改善啦。#青山灣漁港酒家 #三聖 #三聖海鮮 #屯門 #九節蝦 #鮑魚 #辣酒煮花螺 #楊州炒飯 #疫情下的日常