2018-12-27
是日同朋友黎長洲一日遊,由朋友帶路去食大名鼎鼎既允升甜品,第一次經過果陣甜品鋪入邊人好多,所以我地決定行多陣長洲先去食,果然第二次經過果陣鋪仔就冇咩人啦,我地當然二話不說就入去啦!一坐底朋友就不斷推介三色河粉,點知店員話冇河粉啦,因為允升係長洲有分店,所以我地就商量洗唔洗去第二間食河粉既時候,店員就突然話不如我幫你打去問下第二間有冇貨啦,好好彩第二間仲有少量貨,於是我地準備去第二間,點知店員超好人,話叫我地唔洗去,佢過去幫我地攞過黎,其實長洲果日有啲落雨,所以真係好感激佢甘幫忙。店員大多都係中年女性,即刻果種睇落惡,其實大多都心善既。呢到落單都幾特別,同店員講完,店員會大聲嗌去話落咩,落單紙只係寫上價錢。等待店員拎河粉黎果時,我地都點左其他甜品,朋友們點左什果雪糕西米同大西米,我就點左什果綠晶,再同朋友share 三色河粉同榴槤糯米糍。平均一個甜品都係二十幾至三十,榴槤糯米糍就十三蚊一個。等左陣啲甜品上哂,三色河粉我地揀左芒汁,果然超好食,我覺得透明綠果隻河粉最好食,因為好爽口,我自己因為唔中意食芝麻,所以對黑河粉比較冇咩好感,白河粉就最掛汁,真係好好食,冇令人失望。榴槤糯米糍因為比較
等左陣啲甜品上哂,三色河粉我地揀左芒汁,果然超好食,我覺得透明綠果隻河粉最好食,因為好爽口,我自己因為唔中意食芝麻,所以對黑河粉比較冇咩好感,白河粉就最掛汁,真係好好食,冇令人失望。榴槤糯米糍因為比較濃味,所以我地放到最後食,四個字皮薄餡靚,榴槤係爆漿既程度,岩哂中意食榴槤既人。至於其他甜品就比較普通,我自己食既綠晶,啲綠晶有淡淡茶味,但相比起河粉就普通左啲啦~
整體黎講,店員係面惡心善,講野大聲但有禮貌,而且仲幫我地去第二間攞河粉,真係好好人。食物質素高,推介大家黎試三色河粉。