2022-12-26
諗唔到食乜既時候,腦海就會浮現食譚仔三哥既念頭😂 係門口見到有新野,所以都係入去試吓。不過大圍呢間譚仔三哥係平日晚市既時候要等位,大概等左10分鐘左右🥱三酸撈薯粉配豬肉及墨丸 + 木耳絲 ($45 + $5)因為唔想次次都食d差唔多既食物,所以每逢有新嘢出,我都係揀試新野。呢個三酸撈薯粉就幾特別,完全無湯既情況下,d撈粉係本身就自帶少少酸味。而除左豬肉、墨丸同木耳絲之外,煙靭爽滑的薯粉仲有花生、薄脆、乾芝麻辣椒片、芫茜等配料,又香又麻辣,都幾開胃。芝麻海蜇沙薑雞丁 ($22)因為我都幾中意海蜇既又凍又爽口既感覺,於是出於好奇就試試呢個新野。沙薑醬汁既薑味唔會太重,幾易入口。海蜇配上嫩滑既雞丁同爽脆既青瓜,係好食既。不過雞丁既份量偏少,海蜇就正常份量,而青瓜係佔最多… 佢哋既比例如果平均番d就好了。奶蓋芒果蒟蒻椰香金露 ($13)都幾多人叫呢杯特飲,我見今日晚市有4-5枱客都叫左呢款。飲品既質地都幾濃稠,奶蓋就唔好expect係出面果d好rich好有咸香味既奶蓋,但芒果味既香既,飲落似係係西米同柚子既楊枝甘露。蒟蒻份量唔算好多,同埋飲到底既時候,蒟蒻同d冰撈埋一齊,有d難”不”上番黎。
三酸撈薯粉配豬肉及墨丸 + 木耳絲 ($45 + $5)
芝麻海蜇沙薑雞丁 ($22)
奶蓋芒果蒟蒻椰香金露 ($13)