2023-07-06 3962 瀏覽
🥢昂平 著名景點天壇大佛下$150三餸一湯素食套餐🥢身為一個肉食係系人,似乎同齋菜係毫無關係,今日一早上到天壇大佛,就係為咗買一隻限量版,上到去天時暑熱,買完影完相先至發覺,原來我係早餐都未食,大佛下邊有一個收銀處姐姐推介食唔食齋,$150就有一人套餐三餸一湯感覺都幾抵食,有啲肚餓同埋覺得好熱,所以就幫襯吓🥢成日聽人講上大佛嗰度食齋都唔知喺邊度,原來就係附近嘅寶蓮寺,餐廳內外所有嘅員工都非常之好人,仲好細心咁樣叫我入到去嘅時候飲少啲茶,記得飲晒啲湯,因為今日係青紅蘿蔔湯可以消暑,真係夠曬細心,好耐都冇試過一間咁有人情味嘅餐廳(可能我個樣好似中咗暑咁)🥢貴賓齋 $150 (1人餐3餸一湯跟白飯)🥢古法老火湯 (青紅蘿蔔湯)青紅蘿蔔湯,一人份量俾咗一大盆,雖然冇肉去煲,但係飲落去又幾舒服,就係蔬菜嘅甜味,由其是係今日呢個狀態好熱嘅時候,一大盆湯我竟然飲得晒🥢脆皮春卷拼鮮竹春卷查得非常之香脆,入邊全部都係菜咬落幾爽口索索聲,另外一個炸枝竹口感酥脆,底下醬汁係青檸雞嗰個檸檬汁幾開胃🥢碧綠如意炒係一個雜錦菇類同埋豆類炒埋一碟,味道幾清新,始終係齋菜嚟,唔會奇望有咩特別🥢花菇扒時蔬厚肉花菇有三大隻
🥢昂平 著名景點天壇大佛下$150三餸一湯素食套餐

🥢貴賓齋 $150 (1人餐3餸一湯跟白飯)

🥢古法老火湯 (青紅蘿蔔湯)

🥢脆皮春卷拼鮮竹

🥢碧綠如意炒

🥢花菇扒時蔬

厚肉花菇有三大隻,時蔬今日係生菜,喺我心目中生菜一定要落蠔油,差啲叫人俾蠔油,但係諗深一層蠔油應該唔係素,不食落菜上係有花菇香氣都幾夠味

🥢總括來講味道唔算好出眾,但係清清地又覺得清吓腸胃唔錯,尤其是喺大熱天時,佢哋會煲唔同嘅湯,今日主要飲曬佢嘅湯覺得好舒服,即時解暑,而且鍾意呢一個環境好古色古香之餘冷氣都非常之足夠

📍 寶蓮禪寺齋堂 (大嶼山)
大嶼山昂坪昂坪路寶蓮禪寺