2018-07-15 150 瀏覽
今日是教我們氣功的老師生日, 同學們知道老師要吃得健康, 所以先否决乳豬全体及北京田鴨, 大家想了想, 决定去旺角 正宗水上人氣鍋專門店, 這位置近地鐵站, 大伙兒聚餐最合適. 餐廰門面闊, 佔地三層.地鋪有梳化卡座, 圓檯, 座位整齊舒適, 燈光柔和, 裝修不俗, 我們一行十人, 訂了三樓  VIP 房, 環境好舒適, 坐得更舒服.部長先送來餐牌, 我們商量了一会, 散点了名貴海鲜, 孝敬老師.餐廰對 VIP房 客人的招呼確有不同, 侍應把各種酱油也送上云石檯, 我們不用去酱料區混醬.男同學飲啤酒, 女同學飲椰青, 各式其式.  啤酒塔好勁, 夠凍又清涼.按蒸氣火鍋程序, 侍應先送來珍珠米, 水蟹及猪骨, 再注入清湯到瓦鍋內, 按好電磁爐制, 店員把草帽蓋上.我們点的第一個 龍蝦刺身先送到, 乾冰營造出像霧又像花仙境, 大家都嚷着晚餐開始了.  龍蝦刺身味鮮甜, 入口齒頰留香。店員又送來超大型海鮮盤, 盤底是雪, 把 紐西蘭蟶子皇, 元貝及貴妃蚌 藏着, 保持新鮮.  款款都色澤鮮明, 好好肉.店員把食物放到窩內再用草帽蓋著, 又看管計時器, 時間一到, 店員就拿起草帽, 煙霧彌漫,
按好電磁爐制, 店員把草帽蓋上.
店員把食物放到窩內再用草帽蓋著, 又看管計時器, 時間一到, 店員就拿起草帽, 煙霧彌漫, 海鮮就蒸罷可以分嚐.
黃金汁蟶子皇, 用粉絲蒸加了黃金汁, 帶些辣, 蒸得時間剛好, 肉質爽又彈牙.
黑松露蒸大元貝,  元貝連殼就有手咁大, 每人一隻, 好鮮甜, 黑松露更惹味, 好想食多隻.
貴妃蚌, 鮮甜無比, 爽滑. 非常好味.
加拿大象拔蚌刺生,  好大碟, 刺身上品, 夠新鮮,
象拔蚌肉質鮮美爽脆,  入口甘香富彈性, 爽滑中帶鮮.  老師吃得好滿意.
胭脂蚌, 馬甲貝,  大大粒, 厚肉肥美, 冇沙, 入口味道鮮, 肉質有彈性又爽口, 好有咬口.
好大隻日本北海道花咲,  高質素, 蟹肉厚, 肉質鮮味而多汁, 我們好比身在北海道吃蟹啊.
 蟹脚超大, 厨師已逐一剪好.
蟹膏勁多. 味道濃郁.
此時店員送來龍蝦刺身後的蝦鉗, 蝦头, 及切件, 加入粥底內, 頗大碟啊.
和牛片
薄切牛肉片, 肉質偏嫩, 入口有濃濃牛肉味.  脂肪紋理平均, 入口即化, 口感軟棉.
星班一條, 起了魚肉, 去了骨, 切片蒸, 好鮮味, 極好吃.
魚骨架分開蒸, 同學連魚頭, 魚眼也吃清.
蟲草花蒸雞
鮮雞一隻已切件, 雞件已調好味, 蓋上蟲草花.  大約 15分鐘蒸好了.  雞味香濃.  店員替我們把蟲草花及雞肉拌好, 蟲草花吸了雞汁, 好好食, 雞肉滑溜, 味道不錯。
青瓜苗好特別的時令菜, 翠綠瓜苗加上黃色菜花, 好吸睛.  青瓜苗蒸得剛熟, 入口爽脆, 難得一試 .
蒸物完結後, 侍應送來 生蔥, 冬菜及芫茜, 大家好期待要吃那什錦海鮮排骨粥.   粥料至正, 有龍蝦, 蟹, 魚, 及吸收了所有海鮮, 牛肉等材料的精華, 味道十分鮮甜美味.  粥底煮得極綿滑, 大家雖然吃得飽, 也繼續把粥吃光至一滴不留.
因部份男同學不大愛吃甜品, 所以只點了 (小),  厨房好有創意, 竟然設計了男生會用的工具 - 士巴拿及鏍絲模作甜品, 今次男同學手快快吃清士巴拿, 只留下鏍絲模給我們. 小食更滋味

侍應奉上西瓜, 無核清甜, 各人一塊, 吃得涼快.
老師話大家吃得衛生又健康, 海鮮鮮味令大家吃得津津有味, 今個生日餐,  是一個極美好的回憶.
此店食材新鮮, 足料, 服務好, 價錢合理, 下次要和家人來再共嚐.
慶祝紀念
生日