2023-11-15 97 瀏覽
#foodiezo食在上水 #foodiezo新界篇講起雞米,第一時間就會諗起鳳鳴居,咁啱好煮意又同佢隔幾個鋪位,又有雞米賣🤨 好奇下google吓佢哋有咩關係,原來本身兩間鋪嘅老闆都係認識嘅😌 鳳鳴居未有鋪頭前就係喺好煮意試業🙂 而好煮意其實係做雞煲嘅😆 都真係息息相關😌 唔怪得一入門口店員就問我係打邊爐定食麵🤣 見到晚市都有兩三枱打邊爐,一大班人可以食多啲款嘅嘢都唔錯☺️—————————————————————🐔招牌藥膳醉雞麵 $65話明招牌,唔試唔得喇😆 今次叫咗粉絲,索湯最試到真功夫🤓 藥膳湯飲到好重嘅黃酒同藥材味,湯底偏甜嘅,唔洗驚會有藥材嘅苦味呀!飲飲吓仲會帶回甘🤭 見到湯面都帶有雞油,證明真係用雞熬湯,唔怕味精🤣 啲雞好滑,唔係用雞柳👍🏻 而係用雞件,浸到每啖雞肉都有酒香味🥰 味道難免同隔離鋪比較,我真係覺得無咩分別🤫 -🥟鮮蝦雲吞雞湯麵(5粒) $54一睇個名仲以為係雲吞雞🤭 心諗50幾蚊有雲吞雞食唔係咁抵呀嘛🫢 結果係雲吞同雞湯+麵,笑死🤣 的確喺香港呢個價先叫合理🤣 雲吞皮薄,餡都包到漲卜卜,鮮蝦好爽☺️ 仲要有5粒,加埋米線都幾飽🤣 雞湯就好清淡,食完濃味清清哋都
#foodiezo食在上水 #foodiezo新界篇

—————————————————————
🐔招牌藥膳醉雞麵 $65
🥟鮮蝦雲吞雞湯麵(5粒) $54
一睇個名仲以為係雲吞雞🤭 心諗50幾蚊有雲吞雞食唔係咁抵呀嘛🫢 結果係雲吞同雞湯+麵,笑死🤣 的確喺香港呢個價先叫合理🤣 雲吞皮薄,餡都包到漲卜卜,鮮蝦好爽☺️ 仲要有5粒,加埋米線都幾飽🤣 雞湯就好清淡,食完濃味清清哋都幾好吖😗
🍹凍百香果茶 / 凍菊花蜜
兩杯個色都差唔多😂 飲落就緊係好大分別喇😆 我鍾意佢嘅菊花蜜,真係會飲到啲菊花瓣😀 同埋好天然嘅蜜糖甜 滋潤🙂!百香果茶酸酸尾尾咁幾開胃,又解膩😉