今日去咗上水踩單車郊油,途經河上鄉,村口位置有間食豆腐花出名的店。基本上除咗豆腐花出名,所有豆製品都可以喺店舖裏邊買得到,豆漿、腐乳、南乳、腐皮、豆腐卜、素鴨等等,一場嚟到,當然要是多幾樣。豆腐花果然名不虛傳,比外面的豆味非常之重,有黑白豆腐花兩種選擇,口實度一試就知用了十足,棋差一着的就是不夠滑,但在長征單車中途補給站來說絕對是💯分了豆漿少甜雖然是樽裝,預先準備,但是絕對是我飲過最好味的豆漿少甜豆味重相當濃郁,比起奶人和更優質煎豆腐卜煎豆腐波外面先得非常好味魚肉味非常指向,絕對推介俾大家煎素鵝煎掃我雖然是不及外面的好吃,但在補給站中食到的質素來說已經非常好,香煎得非常香脆本來想買傳說中好味的腐乳,可惜已經賣,原來呢度係有任食豆腐花及豆漿,但由於疫情關係,任食取消了,只可以選擇碗購買。不過一點覺得店舖需要改善的,就是姐姐你的態度😹😹😹絕對需要改善改善。

豆腐花

豆漿少甜

煎豆腐卜
煎豆腐波外面先得非常好味魚肉味非常指向,絕對推介俾大家

煎素鵝

豆漿