餐廳: 浦東晉家門
資訊:

2016-07-24 481 瀏覽
星期五晚約咗媽媽食飯,唔想出太遠,去左太子搵嘢食,上到openrice見到間新嘅餐廳叫做浦東晉家門,諗住去試吓,本來以為係食上海菜嘅,點知去到先發現原來係食西餐同埋食甜品,而且仲可以飲嘢添,同我想像中真係有啲差距喎。裏面嘅裝修其實都帶點上海新天地嘅色彩,深啡色同黑色嘅長身,配上紅色嘅燈籠仔,啲poster全部都係懷舊色彩,都切合返佢浦東上海主題,有上海新派嘅一面。嘢食方面都有幾多野揀,但係就以西餐輕食為主,窩夫就有另外一個餐牌,睇來係招牌甜品。煙三文魚凱撒沙律$78煙三文魚擺碟好似玫瑰咁,好有心思,蔬菜都好新鮮好有水份,但係就唔係落咗好多凱撒沙律醬,反而加左好多芝士粉,都幾開胃,但係就有少少口渴。香辣野菌烤雞薄餅$78本來係黑松露薄餅同烤雞薄餅之間掙扎,最後叫咗烤雞,果然無揀錯,薄餅加左好多之時,會見到好多拉絲效果,芝士軟熟香口,每一塊薄餅上面都有大大塊烤雞肉,雞胸肉相對地比較乾身,冇乜水份,會有少少鞋不過都幾好食,其他野菌相對地嘅水份保留得好啲,成個Pizza非常香口,唔係薄身嘅餅底,$78都幾大個。珍寶帶子墨汁意粉$108一上到枱打個突,佢啲墨汁同平時食到嘅墨汁意粉咁唔同嘅,似係整
煙三文魚凱撒沙律$78

香辣野菌烤雞薄餅$78

珍寶帶子墨汁意粉$108
一上到枱打個突,佢啲墨汁同平時食到嘅墨汁意粉咁唔同嘅,似係整意粉嘅時候已經加咗墨汁入去,而唔係用墨汁去煮,本來有啲失望,但係食落發現意粉好彈牙,同平時食開嘅意粉一係硬一係淋好唔同,係我第一次食到嘅意粉質感,雖然墨汁味唔係好重,但係個彈牙口感我好鍾意,令我對佢改觀。

水牛城雞翼$68
又係同我想像中嘅好唔同,其實係炸雞翼上面有一點水牛城嘅汁,一啲都唔辣,炸雞翼外皮炸得香脆,裏面仲係好juicy,加埋少少嘅水牛城汁,感覺冇咁肥膩,其實都幾好食,但係同水牛城雞翼就好似冇乜關係。

草莓鬆餅$78
我對窩夫嘅要求好高,因為覺得好容易會出事,如果做唔到外脆內軟,乾爭爭裏面又無味,我真係寧願掉左去。呢度嘅窩夫果然係招牌甜品,外脆內軟得黎完全冇餅乾嘅感覺,仲有蛋香味,係好有質素嘅窩夫,唔係求其焗焗到老晒嘅果d。

草莓沙冰$48
好大杯,略嫌啲冰大嚿左啲,同埋有啲太甜。

兩個人食咗$500 ,飽到差啲要打包走。
2016-07-15
  • 珍寶帶子墨汁意粉