2017-06-23 809 瀏覽
好鍾意食上海食物,每次都必定叫上海小籠包、鍋貼,鋪頭的歷史應該好多人都知,以前喺樓上鋪,現在搬到大街,鋪頭大左好多。去到唔使睇餐牌,必食鍋貼、小籠包、獅子頭;所有食物即叫即製,所以要耐心等候,我會推介佢哋嘅獅子頭,人哋話好吃的上海店必試獅子頭,入口即溶,唔需要咀嚼可以直入喉嚨,一個份量兩份食啱啱好;另外一個必食鍋貼,個名真係叫必食鍋貼,新鮮製作,入囗唔油膩,個底煎到金黃色;蘿蔔絲酥餅,雖然今次熱氣冇叫,但絕對值得推介,又係即製熱辣辣,多蘿蔔絲皮唔油膩;其實佢哋仲有好多小食,都好值得推介。今次叫了上海粗炒、皮蛋豆腐,好一般。點解無題小籠包,其實好多地方小籠包已經做到好出色,佢未去到好出色嗰隻,但依然充滿湯包的小籠包。今次都冇叫甜品,不過提下大家可以隨意更改餡料,例如高力豆沙可以改豆沙餡,今日去到9點,唔使等位,左邊同右邊都係遊客,佢哋都各自叫了麻婆豆腐,下次我會去試吓。忘記提佢地嘅排骨,都好好味,確實好味嘅嘢太多不能盡錄😂。
2017-06-22
  • 獅子頭