2017-07-22 102 瀏覽
天瑞開左上海餐廳,原來係上海婆婆旗下的,相信質素不錯,今晚終於和媽媽過來一試!晚市套餐有例湯附送,今晚係粟米青紅蘿蔔煲豬肉湯,好好飲 和好足料,粟米嘅甜味好突出,似自家老火湯的味道 ,亦係全餐最驚喜。涼伴茄子 ($43)茄子切成易入口大小, 茄子唔會太焾,軟硬適中。再蘸上黏黏嘅黑醋汁,入口時涼浸浸,好適合熱天氣之下作為開胃嘅前菜。京蔥牛肉包 ($35)牛肉包嘅兩面都煎到金黃色,煎得脆皮香口,而且外脆內軟, 唔會太油膩 。而牛肉餡都幾香,不過要小心有d燙口。生煎鍋貼($35)一隻鍋貼有半隻手掌大,鍋貼底同樣有先煎香脆,豬肉餡料頗飽滿,但個皮再薄點就更好啦!酸辣湯拉麵($50)拉麵好大份,單食呢個,唔食其他餸都飽,而且麵條嘅質感和軟硬都恰到好處。酸辣湯湯底夠辣,但我個人喜好,如果酸味再加強, 會令酸辣度更平衡。今晚食得好飽,但埋單都唔洗$200, 性價比算不錯, 閑事唔想下廚,過嚟醫肚都係一個好選擇!

晚市套餐有例湯附送,

涼伴茄子 ($43)

京蔥牛肉包 ($35)

生煎鍋貼($35)

酸辣湯拉麵($50)

個人喜好,如果酸味再加強, 會令酸辣度更平衡。