屋企嘅姥姥見到「上海姥姥」外賣優惠嘅海報,特意委派我放工去買,老人家叫到,即管試一試。呢個外賣自取嘅優惠:購買半隻雞,送一款涼菜,售價為$88。雞嘅選擇有蔥油雞、麻辣口水雞及花雕醉雞;而涼菜方面,有六款指定選擇,葷類得雞絲粉皮一款;素菜類有青瓜、雲耳等。外賣的話,每個外賣盒須收取$1,即係呢 set 總共$90。=========================當家花雕醉雞(半隻)$88肉質嫩滑,頭幾件食落冇花雕酒味 😯 再夾多一兩件,發現浸住花雕酒,放喺底層嘅雞肉就有酒味,相信花雕酒係後加,而唔係製作過程中已加,上層嘅雞件因為浸唔到酒,所以頭幾件就冇酒味 🤔「上海姥姥」係「大家樂」其下品牌,雖然轉咗做上海菜,但都以製作快餐手法處理 🤔香辣貢菜口感爽脆,入口辣;但麻油味好重,較嗆喉,似乎重手麻油嘅時侯,唔記得落鹽 🤭當然,呢個價錢,唔應該苛求精緻上海菜嘅品質。如果以食快餐嘅心態去看待「上海姥姥」的話,品質尚可接受。疫情底下,家家戶戶嘅媽媽為「今晚食乜餸」絞盡腦汁,外賣的確能夠令佢哋抖一抖、輕鬆一晚,等我發掘下好食嘅外賣慰勞吓老人家先 🙏🏻========================
當家花雕醉雞
=========================
當家花雕醉雞(半隻)$88
當家花雕醉雞

香辣貢菜
香辣貢菜

=========================
上海姥姥 (西環)
📍 西環堅尼地城北街16-30號建隆樓地下F及G號舖
外賣自取