餐廳: 上海榮華川菜館
資訊:

2018-07-05 457 瀏覽
呢間上海川菜館係我細細個嘅時候已經係觀塘立足, 就算過左咁多年, 都仲係度, 證明佢地係幾好食。今日又同一家大細過黎撐枱腳啦入到裡面, 舊式熱水煲, 舊式枱凳, 令人覺得返左去以前年代。最搞笑係牆訂呢張雲吞雞嘅圖😳😂😂😂天啊!笑死啦!圖片只供參考啊😆因為人多嘅關係, 我地叫左個4人餐之餘再叫多幾樣餸套餐先黎個粟米羹, 味道好好, 份量又足夠不過佢裡面竟然有青豆, 紅蘿蔔, 配搭有少少奇怪。咕嚕魚塊好夠火喉😆甜酸味非常開胃, 洋蔥等配菜都好香口。小籠包同紅油炒手係我地另外嗌, 雖然叫紅油炒手, 不過唔會辣, 就算唔食辣都食得😋小籠包蒸到出黎熱辣辣😍而且皮薄汁多!麻婆豆腐就送飯一流, 而且仲有少少麻嘅 feeling而我地最估唔到係個宮保雞丁, 辣等非常惹味而且炒得好香口, 雞肉配合其他配菜唔會太濃, 又係送飯之選。咸肉津白就相對地普通, 而且太過水汪汪, 如果個汁打返杰 D 就會好好多。我地另外將個飯改左做擔擔麵, 實在太好食除左好足份量之外, 上面嘅花生醬同花生粒都唔少, 麵又夠彈牙。最後叫左個甜品豆沙鍋餅, 皮好脆口, 而且豆沙蓉又係好多, 非常足料跟餐連左4杯八寶茶, 用好傳統嘅茶

因為人多嘅關係, 我地叫左個4人餐之餘再叫多幾樣餸

粟米羹

套餐先黎個粟米羹, 味道好好, 份量又足夠
不過佢裡面竟然有青豆, 紅蘿蔔, 配搭有少少奇怪。
咕嚕魚塊

咕嚕魚塊好夠火喉😆甜酸味非常開胃, 洋蔥等配菜都好香口。
小籠包

紅油炒手

麻婆豆腐

麻婆豆腐就送飯一流, 而且仲有少少麻嘅 feeling
宮保雞丁

而我地最估唔到係個宮保雞丁, 辣等非常惹味
咸肉津白

擔擔麵

我地另外將個飯改左做擔擔麵, 實在太好食
豆沙鍋餅

八寶茶

跟餐連左4杯八寶茶, 用好傳統嘅茶杯飲, 而裡而又係好足料, 有菊花, 紅棗, 柚皮, 杞子等等 (識唔晒8樣😂😂😂😂) 男女老少都岩飲啊, 去到底部有微微冰糖味, 實在太滿足啦!而且仲可以無限沖水 tim😆

總結: 4個大人1個小朋友我地 total 食左 HKD600 左右。係香港已經好難搵到一間咁傳統又有人情味嘅上海餐廳, 大家一定要去幫襯老店啊!
2018-07-02
咕嚕魚塊