2022-03-06
依間位於上環既日本餐廳主打廚師發辦,餐廳既裝修帶華麗既水晶吊燈,洗手間仲有閃令令既走廊一定要去打卡!除左食材好新鮮之外,師傅仲會好專業同好細心咁為你介紹,好值得一試!🍣Omakase Menu會有四個選擇,價錢由$620-$1980,今次我揀左富士($1980),會有前菜,6款時令刺身,3款熱食,12款時令壽司,湯同甜品前菜-有蓮藕片,瑩光魷魚同茄子,茄子上面加左麵豉醬,仲有靜岡園溫室蕃茄配喜馬拉雅山岩鹽,味道好fresh而且好開胃刺身-剌身會由比較淡味既開始,第一道係魴鮄魚同北海道北寄貝, 魴鮄魚加左酸汁啫喱同日本薑花,味道清甜,所以貝類既刺身師傅都會先拍一拍令到佢更加入味爽口,所以北寄貝入口勁爽甜!第二道有針魚,鰤魚同北海道細種銀鱈魚,鰤魚會比起普通既油甘魚味道更加濃郁同口感紥實,北海道細種銀雪魚口感好爽滑,第三道係餐廳signature既拖羅,賣相好精緻😍拖羅會先燒一燒更加迫出魚油香,下面有紫蘇葉同芥末泡沫,最底層係日本既最中餅,口感會好似威化餅咁脆脆地,配拖羅食好特別🥰第四道有手釣池魚加三升漬,入面有好多一小條份量都幾多熱食-有日本既蜆肉湯同喜知次,喜知次上面係日本既蕪青,仲加
熱食-有日本既蜆肉湯同喜知次,喜知次上面係日本既蕪青,仲加左d清酒同日本既枝豆同銀杏
壽司-北海道帆立貝,上面灑上左竹炭鹽,深海池魚,赤貝,梭子魚師傅會先燒一燒個外皮,食落去油脂豐富,牡丹蝦上面係蝦膏,食完第五道壽司之後會轉做赤醋飯,因為味道會比較濃味,太刀魚加左d酸酸地既醬,入口好有口感,仲有赤鯥,鯖魚,海膽完全係吾會腥!!食落去入口即溶好新鮮🥰吞拿魚因為係魚鮫位,入口充滿魚油脂肪!!最後係海鰻,口感好柔軟
甜品-靜岡蜜瓜同甜王士多啤梨,仲會有杯京都宇治抹茶,抹茶味好香濃💚