2023-07-06
做完晨運,同朋友嚟上環飲早茶。揀咗電車路附近嗰間「鋿晶館」,據知餐廳係自家製品牌,所有嘅手作點心都係現場即叫即做,新鮮熱辣~加上師傅曾任職於日本東京富麗華多年,專為高官達人同明星服務,回港後,喺多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富,所以品質絕對有保證。我哋揀咗個孖寶套餐、兩款醒晨特價,另外再加咗碟叉燒酥。孖寶套餐選了櫻蝦蒸芋頭糕 同 黑松露燒賣 ($34),件芋頭糕好足料,入面有好多粒粒芋頭,口感粉糯,配埋面頭嘅櫻花蝦,香氣濃郁。燒賣真材實料,內有鮮蝦、豬肉同冬菇,加上香味撲鼻嘅黑松露,口味相當配合。九製陳皮叉燒酥:叉燒酥嘅酥皮非常鬆脆,入面嘅叉燒餡相當香甜,面頭灑咗陳皮粉,食落有好芳香嘅陳皮味!迷你荷葉飯 ($24) 見到點心紙寫住迷你,初頭仲以為個份量會好細,原來一啲都唔迷你,材料有蝦仁、叉燒、鮮菇同蛋絲等,口感好豐富,飯粒唔會過於濕潤,帶荷葉香。蜜餞脆麻花 ($18) 三件蛋散都炸得好清脆鬆化,香甜又不油膩,蘸上麥芽糖吃,讓人愛不釋口。
加上師傅曾任職於日本東京富麗華多年,專為高官達人同明星服務,回港後,喺多間米芝蓮酒店同大型連鎖 酒樓集團做主管,經驗豐富,所以品質絕對有保證。
我哋揀咗個孖寶套餐、兩款醒晨特價,另外再加咗碟叉燒酥。