2023-06-01
緣屋 札幌元袓蝦湯拉麵 ENISHIYA Original Rich Shrimp Broth Ramen📍上環干諾道中168-200號信德中心2樓228-230號舖有一晚約咗朋友喺上環附近見面,我叫佢搵定餐廳先,但似乎喺港澳碼頭附近都只係得一啲大型連鎖店,所以佢就問我有無興趣試下上一次經過見到嘅拉麵店。 對上一次見到嘅時候,我哋喺餐廳門口研究咗好耐,最後決定唔入去食,因為當日我哋唔算太肚餓,驚一人一碗食唔晒好浪費。今次難得再嚟到,我哋揀咗坐吧枱嘅位置,可以望到拉麵師傅即叫即煮我哋碗拉麵。大家要留意番餐廳係有截單時間,我哋好彩趕得切喺截單之前十幾分鐘入去,先食到咁正嘅蝦湯拉麵!我同朋友研究過Menu,二人餐望落好似好抵食,但其實嗌單人餐再散叫拉麵更化算,睇吓我哋今晚叫咗啲咩啦。 💰$118セットメニュー2.0🍜☕️呢個一人餐可以揀一款拉麵、一款和風料理同飲品,我揀咗味噌蝦濃湯拉麵配唐揚炸雞同檸檬柚子蜜。味噌蝦濃湯拉麵 🍜 Miso Rich Shrimp Broth Ramen呢個人氣第一嘅招牌味噌蝦濃湯拉麵真係無得輸,扎榥味噌湯底香濃不在話下,加上濃厚甜蝦湯底嘅鮮味,令人一試難忘。拉麵
[價錢 Price]
💰$118
セットメニュー2.0🍜☕️
呢個人氣第一嘅招牌味噌蝦濃湯拉麵真係無得輸,扎榥味噌湯底香濃不在話下,加上濃厚甜蝦湯底嘅鮮味,令人一試難忘。拉麵麵質較粗身,特別掛湯,食每一啖麵都索到好多湯汁。我最鍾意啲櫻花蝦,除咗增加口感之外,亦都令都碗拉麵多咗一重蝦香味。我揀嘅呢款除咗有一片叉燒,仲有半隻半熟蛋、玉米荀同少量大蔥。半熟蛋嘅蛋黃香醇,顏色好深好好食。惟一美中不足嘅就係片叉燒,一夾就散,肉味亦唔太鮮,扣咗少少分。
唐揚炸雞 🐓
炸雞賣相無話好靚仔,但應該係用雞脾肉整嘅,所以雞肉嫩滑多汁,調味亦好足,點少少沙律醬已經好好食,果然日本嘢就係要食唐揚げ!
[價錢 Price]
💰$85
焦香醬油拉麵 🍜 Flame Soy Suace Ramen
朋友揀嘅呢款係醬油拉麵,師傅收到order之後隨即動手烹調,喺爐頭度炒啲料頭,炒到火光熊熊,不過可惜我捕捉兩次都捕捉唔到嗰幕,所以大家只可以睇到我景住佢背影,哈哈。焦香醬油拉麵嘅配料好唔同,佢有本耳、芽菜、洋蔥同香蔥等。呢款醬油經焦香處理,加埋厚厚嘅油脂,令湯底比一般嘅醬油湯底更香更濃。同樣用上較粗身嘅麵條,所以掛湯力十足,唔刻意用羹𢳂都享用到香濃嘅醬油湯!