2023-01-10
【𝙊𝙖𝙨𝙞𝙨 𝙆𝙖𝙠𝙪𝙧𝙚𝙯𝙖𝙩𝙤】@oasis.k.sw上環的隱世日本風居酒屋🏮🏮係日本反咗黎咁耐 仍然好掛住日本野食🥹🥹店舖主要以日本特色街道同店舖作設計主題🇯🇵🏯佢地主打熟食 𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚,串燒及清酒🍶 今次我地就試咗呢個1人熟食 𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚 一人𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚 (💰$298) 呢個價錢性價比都唔錯前菜🥗一碗小沙律,牛蒡漬,蒜頭漬和蘿蔔漬 蒜頭漬最令人驚喜 咬落係爽脆 鹹甜度適中 都幾開胃三份串燒 串燒分別有 - 香菇 雞皮同豬腩肉😆😆三串串燒都好好食😋 尤其雞皮同豬腩肉都好香 佢啲串燒岀色做到係有野食既油脂香但食落唔肥膩😆😆季節煮物青口係水煮 清清淡淡 反而咁樣可以食到佢嘅鮮甜味🤓炸物無骨炸雞 外皮炸得鬆脆 肉身厚實 配埋沙律醬中和左佢嘅油膩🐥🐥稻庭烏冬清淡嘅湯底 配埋滑身嘅烏冬 煮得軟硬適中 湯麵豉湯飲起身暖笠笠 調味唔會話偏鹹 啱啱好🙉甜品係蕨餅同紅豆🫘 不過不失另外我地叫咗💁🏻♀️鹽燒雞軟骨 💰$24雞軟骨整得幾脆口 幾香口 而且唔係好肥既感覺 唔錯唔錯~鹽燒厚切牛舌心 💰$58牛舌都幾肥厚 口感十足 亦都好香牛既油脂味😆😆煙肉廣島蠔 💰$48 廣島蠔雖然係熟蠔
上環的隱世日本風居酒屋🏮🏮
甜品
係蕨餅同紅豆🫘 不過不失
另外我地叫咗💁🏻♀️
鹽燒雞軟骨 💰$24
雞軟骨整得幾脆口 幾香口 而且唔係好肥既感覺 唔錯唔錯~
鹽燒厚切牛舌心 💰$58
牛舌都幾肥厚 口感十足 亦都好香牛既油脂味😆😆
煙肉廣島蠔 💰$48 廣島蠔雖然係熟蠔 但仍然食到佢陣海水味 呢個配搭都係第一次試 又ɴᴏᴛ ʙᴀᴅ ᴡᴏʀ xᴅᴅ
香草燒羊架 💰$68
小羊架燒得岩岩好 邊邊位燒到焦脆香口 中間羊肉嫩口 冇羊臊味😇
蒲燒鰻魚 💰$98
蒲魚肥瘦適中
我地另外再叫咗一杯梅酒同一杯柚子果酒🥃🥃
兩杯酒都幾好飲 好易入口
不過話就係話果酒 但柚子果酒都幾高酒精濃度 要慢慢飲呀🫣🫣
💡𝙄𝙉𝙁𝙊 評分📝: 8/10
價錢:人均$387 (連加一)
地址📍: 上環永和街23-27號俊和商業大廈地下1號舖