2022-02-12
疫情持續,想食晚餐只能提前一至兩個鐘進行並完成。有日心血來潮,想試吓種草已久嘅上環名物ABC Kitchen,食後果然覺得名不虛傳,每款佳餚都食得出係用心之作❤️餐廳特意鋪上紅白格餐桌布,為晚餐加添了儀式感。俾大家先睹為快,熱辣辣嘅麵包外脆內軟,麵包帶煙韌,配合優質嘅較耐融(較優質嘅牛油唔會咁容易喺失溫融化)牛油,為餐提高胃口作好準備🤗🧀️🍐藍芝士啤梨沙律$98。當日餐廳事前告知將會以啤梨代替無花果,食過藍芝士嘅朋友,都知道芝士味濃同帶有鹹香,配合蔬菜、焦糖合桃同啤梨,濃淡相宜。🍄是日餐湯為蘑菇湯$33。口感綿滑,喺湯面淋上松露油,務求令湯上檯時,食客能夠聞到陣陣松露香氣。🥰香煎鵝肝伴提子醬$138個人覺得西式餐廳嘅鵝肝,正常情況下都唔會難食得去邊,但令我覺得最喜出望外嘅,就係旁邊清甜嘅提子醬,剛好能夠中和鵝肝嘅油膩感👍🏻👏🏼西班牙燒乳豬配薯蓉和酸椰菜$208一般而言,西式燒乳豬效果有時候係會撞手神,或因人而異(廚師手藝)。火候若然控制得唔夠好,燒豬皮就會厚而硬,同中式薄脆燒豬皮嘅效果唔同。帶着半信半疑嘅心態點左,結果令人非常欣喜,豬皮炸得非常香脆透徹,同時能夠保持豬肉嘅水份,而皺皮酸椰菜
俾大家先睹為快,熱辣辣嘅麵包外脆內軟,麵包帶煙韌,配合優質嘅較耐融(較優質嘅牛油唔會咁容易喺失溫融化)牛油,為餐提高胃口作好準備🤗 🧀️🍐藍芝士啤梨沙律$98。當日餐廳事前告知將會以啤梨代替無花果,食過藍芝士嘅朋友,都知道芝士味濃同帶有鹹香,配合蔬菜、焦糖合桃同啤梨,濃淡相宜。 🍄是日餐湯為蘑菇湯$33。口感綿滑,喺湯面淋上松露油,務求令湯上檯時,食客能夠聞到陣陣松露香氣。🥰
香煎鵝肝伴提子醬$138
西班牙燒乳豬配薯蓉和酸椰菜$208
一般而言,西式燒乳豬效果有時候係會撞手神,或因人而異(廚師手藝)。火候若然控制得唔夠好,燒豬皮就會厚而硬,同中式薄脆燒豬皮嘅效果唔同。帶着半信半疑嘅心態點左,結果令人非常欣喜,豬皮炸得非常香脆透徹,同時能夠保持豬肉嘅水份,而皺皮酸椰菜配搭同幼滑薯蓉梗係非常出色。so yummy!! 🤤
🐦令人驚艷嘅菜式之一,就係呢款法式千層鴿子批$238,絕對屬店內代表菜式!除咗對半切開嘅批之外,廚師精心炮製煙燻鴿腿,控制火候剛剛好,肉質非常鮮嫩。唯一美中不足嘅係只有一邊髀,如果兩邊都比曬就可以同摯愛分享喇🤗😆
同威靈頓牛扒嘅製法相似,法式鴿子千層批喺pastry內用一片椰菜包裹好肉類同內裡蔬菜,能鎖住肉汁之餘,防止油水滲透,影響批皮口感👍🏻
最後甜品為覆盆子疏乎厘$68,以及朱古力心太軟$68。疏乎厘巧妙利用莓子帶微酸嘅特性,獨特嘅香氣同味道避免令食客感到過膩,味道非常清新,優秀!👍🏻👍🏻👍🏻而心太軟不過不失,係熱情果雪糕有驚喜(一開頭見到顏色會以為係標配雲呢拿雪糕🤣🙊)
疫情大家都唔容易,期望香港會更用心炮製食物嘅餐廳都能夠屹立不倒,抵抗疫情嘅洪流,等我哋呢班為食之人能夠長食長有!🤗👏🏼👏🏼💪🏼