2021-12-20
媽子話今晚唔想煮晚飯,所以就近近地,帶咗佢去呢間屋企附近嘅越南嘢到食晚餐。~~~話說呢間餐廳喺屋企附近都開咗一段時間,一直都未嚟拜訪過,今日行到入嚟先發現原來入邊空間感好大,裝修都幾靚。~~~睇完餐牌之後,我同爹哋媽咪就叫咗會安蕃茄蝦檬(加油條$18)、原個菠蘿海鮮炒飯、越南蟹肉春卷,同埋芒果軟殼蟹米紙卷。~~~會安番茄蝦檬裡面嘅材料有皮皮蝦、豬肉、蝦丸、扎肉,都幾豐富,所謂嘅皮皮蝦其實就係賴尿蝦。扎肉扎實,蝦丸彈牙,湯底香甜帶微微酸香,好開胃,加埋油條索盡湯汁就更好食。~~~原個菠蘿海鮮炒飯亦不錯,菠蘿香甜,上面好多肉鬆,飯粒比較有咬口,個人鍾意比較軟身嘅,媽咪就好鍾意呢種有咬口嘅米。~~~兩款小食各有千秋,蟹肉春卷香脆爆餡,帶有少少胡椒味,幾暖身。而芒果軟殼蟹米紙卷就好refresh,係好泰越嘅口味,幾開胃。~~~越蘆越南牛肉粉 (上環)上環皇后大道西2-12號聯發商業中心地下B舖
~~~
越蘆越南牛肉粉 (上環)
上環皇后大道西2-12號聯發商業中心地下B舖